15 januari, 2013

Nytt båtförbund bildas för södra Roslagen

Ett helt nytt båtförbund håller på att bildas. I det nya Södra Roslagens Båtförbund ingår tre stora båtklubbar: Näsbyvikens Båtsällskap, Trälhavets Båtklubb samt Viggbyholms Båtklubb. Tillsammans har de cirka 4 000 medlemmar.

I sin ansökan om medlemskap i Svenska Båtunionen skriver det nya båtförbundets medlemsklubbar så här som förklaring till varför de bildar ett nytt båtförbund:

”Vi tre stora klubbar och SMBF har helt enkelt vuxit ifrån varandra. Därför är Södra Roslagens Båtforbund ett naturligt steg som gynnar och utvecklar båtlivet både inom vår region samt inom unionen.”

Ansökan från Södra Roslagens Båtförbund lämnades in 6 december 2012 och kommer att behandlas så snart som möjligt. Båtförbund kan efter ansökan bli medlem i SBU, men beslutet fattas av Båtriksdagen. Nästa gång detta kan bli aktuellt är vid den ordinarie Båtriksdagen 2013, som hålls i Luleå 16–17 mars.

– I vår ansökan har vi angivit att vi vill bli ett båtförbund från 1 januari 2014. Vi har inte påstått att vi vill bli ett båtförbund nu, utan vi tillhör SMBF. Men för att formalia ska bli riktig ansöker vi om medlemskap i år, säger Peter Myrman i Viggbyholms BK.

Det nya båtförbundet tar inte ställning i frågan om en eventuell sammanslagning mellan Svenska Båtunionen och Svenska Seglarförbundet. Däremot har Viggbyholms Båtklubb tagit ställning mot en sammanslagning.

I SBU:s stadgar står det så här om medlemskap:

”Båtförbund kan efter ansökan bli medlem i Svenska Båtunionen. Beslut fattas av Båtriksdagen.”
Lars-Åke Redéen

Kommentarer

Rolf Torstensson 20:51:46 2013-01-15

Äntligen är det någon som tar avstånd från SMBF. Hoppas att detta tillför nytt blod inom SBU.

Sneseglaren 11:17:46 2013-01-16

… och att sammanslagningen SBU Seglarförbundet snarast blåses av. Jag vill INTE tillhöra Riksidrottsförbundet. Det är dags för SBU/klubbarna att ta itu med andra viktiga frågor typ promillelagen och andra stolligheter istället för att hålla på med inåtriktade aktiviteter.

Peter Larsson 07:49:47 2013-08-22

En sömnigare organisation än SBU är svårt att hitta. Man har alla möjligheter att lyckas, men pensionärsgänget förstår inte hur. Det är andra tider nu jämfört med 20-30 år sedan. För att rädda SBU och hela båtsverige så måste dessa personer packa ihop sina saker och lämna plats åt nya krafter.

Kul med ett nytt förbund som förhoppningsvis tillför ny energi och som vågar ställa krav på SBU

LarsArvid 13:02:49 2013-08-26

Förstår inte rädslan för SMBF. Utgår ifrån att är båtklubbarna som anger takten och beslutar om både styrelse och verksamhet. Problemet med alla gråa huvuden i SBU (ca 30 000-45 000 personer ) är nog inte åldern i sig utan svårigheterna att fylla alla tomma stolar med yngre förmågor som utöver familj och arbete också är beredda att jobba ideellt. För att inte tala om obalansen mellan könen i styrelserna på alla nivåer inom SBU.

Peter Larsson 19:01:32 2013-08-26

Håller med "LarsArvid" om att SMBF i sig inte är något dåligt förbund. Att SMBF är Sveriges i särklass största förbund är i sig möjligtvis en problematisk demokratifråga. Ett röstförsvagat SMBF skulle vara poitivt för hela Sverige.

Tror ganska säkert att SBU:s tomma stolar skulle kunna fyllas om man verkligen ville detta. Grundproblemet är att det finns en inre kärna som hellre ser till sitt eget bästa istället för organisationens bästa. Tror inte att den inre kärnan skulle kunna sitta kvar efter en ordentllig genomlysning av deras olika förehavanden…
Så länge detta tillåts så avstår nog sunda människor med färgen kvar i håret att sätta sig på de lediga stolarna.

LarsArvid 20:49:47 2013-08-26

Låt oss göra denna ordentliga genomlysning av deras olika förehavanden!! Om du med SBU menar hela organisationen eller bara förbund och unionsstyrelse är för mig oklart. Men att agera i eget intresse i en ideell organisation är givetvis oacceptabelt. Tyvärr är många som deltager i SBU många möten dåligt pålästa och insatta i de frågor som behandlas. Resultaten blir också ofta därefter.

Holger Andersson 07:11:22 2013-08-30

SBU’s problem ligger hos Unionstyrelsen. Hur de kan sitta kvar efter fiaskot med sammanslagningsplanerna med SSF är en gåta och en stor skandal. I ena läget gör ledamöterna allt för att slå sönder SBU, nu ska samma gäng bygga det nya SBU. Trovärdigt? Inte för mig och mina båtvänner.
Kvaliten på US måste höjas – om inte så kommer det snart att dyka upp alternativ i båtsverige.
Om de på nästa Båtriksdag inte röstar bort eländet så är nog krisen ett faktum.
Tiden står aldrig stilla!

Karl Winbladh 21:38:13 2013-09-08

Ingen byggmästare skulle bygga ett nytt hus på en möglig och rötangripen grund. Samma sak gäller för SBU. Det går inte att bygga en stark organisation när det sitter ett antal tomtar i unionstyrelsen. Vill vi ha ett starkt SBU så måste arbetet börja med att Sveriges båtklubbar kräver en ärlig och ideellt intresserad SBU organisation.
Så länge båtklubbarna inte orkar bry sig så har vi ett förbund som speglar detta ointresse…
Väldigt få båtklubbar förstår behovet av att ställa krav på kvaliten inom SBU. Södra Roslagens Båtförbund hoppas jag innebär en förändring på detta. Klubbarna bakom detta förbund gjorde en hel del nytta inom SMBF. De vågade ifrågasätta den sjuka maktkultur som uppstått genom många års maktfullkomlighet. Lycka till i ert arbete! Ni har vår klubbs fulla stöd.

sneseglaren 15:28:14 2013-09-10

Är det styrelsen eller den gamla kansliledningen?

Kompetens? 22:41:57 2013-09-10

Så länge man har personer i styrelsen som skor sig privat genom att sälja konsulttjänster till SBU så har jag inget förtroende för styrelsen. Det här är inge bra längre.
I en ideell styrelse ska man vara oerhört försiktig med att stoppa fingrarna i de lockande syltburkarna.

Tvivlaren 09:56:12 2013-09-16

SBU ger klara besked står det i senaste Båtliv.
Men vad vill SBU i framtiden? Vilken roll ska SBU ta i framtida Sverige. Som det ser ut just nu så kan man lika gärna lägga ner.

Tjalle 22:44:43 2013-10-02

Äntligen!!!
Nu har slutrapporten ang SBU:s framtid kommit. Ta 5 minuter och läs den på SBU:s hemsida.
Som väntat var det svidande kritik mot den sittande styrelsen. Svårt eller omöjligt att följa styrelsens och kommitternas arbete.
Vill Sveriges båtägare ha dessa tomtar som förespråkare för svenskt båtliv?
Dags att vakna och protestera mot diktaturen som råder!!!

LarsArvid 21:17:39 2013-10-04

Slutrapporten är tydlig. SBU sysslar med rätt saker. Den allvarligaste delen i rapporten handlar om hur informationen inom SBU fungerar. Den måste bli bättre och fler måste bli delaktiga. Hittar inga synpunkter på styrelsen. Det är båtförbunden som på årsmötet bestämmer vilka tomtar som ska företräde båtlivet. Börja med att sparka på förbunden med att bli tydliga och föreslå de kandidater ni vill ha i SBU-styrelsen. I en ideell förening kan man inte bara klaga och samtidigt tro att någon annan ska göra jobbet.