8 januari, 2013

Ostindiefararen Götheborg seglar ingenstans utan Gobius

Ostindiefararen Götheborg har sedan sjösättningen 2004 hunnit med ett antal långseglingar. Den längsta var seglingen tur och retur Kina 2005-2007. Den senaste var Europaexpeditionen 2012. Nu planeras nya expeditioner, Europa 2013 och så småningom ännu en Kinaresa.

Expeditioner som har satt och som kommer att sätta Sverige och Sveriges fartygshistoria på kartan runt om i världen.
Pressmeddelande:

Ostindiefararen Götheborg må vara ett exempel på storslaget historiskt fartygsbyggande och hantverkskunnande men idag ställs även hårda miljökrav på modern teknik för att fartyget ska godkännas för oceangående trafik. För att hålla koll på nivåerna i fartygets avfallstankar har man installerat Gobius.

– Gobius har gjort det möjligt att vi på ett säkert sätt har kunnat hålla koll på när det är dags att tömma tankarna vilket har varit särskilt viktigt i hamnar där man inte har möjlighet att ta emot ”blackwater”. säger Bengt-Göran Nilsson, teknisk chef på Ostindiefararen Götheborg.

Gobius är en innovativ nivåmätare för vattentankar, bränsletankar, septiktankar, avfallstankar och andra vätsketankar i rostfritt, stål, aluminium, plast eller glasfiber. Nivåmätningen sker på tankens utsida genom vibrationer i tankväggen, alltså inga delar inne i tanken. Gobius är idag en av de vanligaste nivåmätarna i våra fritidsbåtar.

Foto: Åke Fredriksson.