7 december, 2012

Targa med utombordare får premiär på Parismässan

Äntligen!, säger nog många kabinbåtsälskare när den första Targabåten med utombordsmotorer visas upp. Det är en Targa 27 GT som har utvecklats tillsammans med Targas franska importör. Försedd med två stycken utombordare är båten god för uppåt 47 knop.

Finska Targa har varit trogna sitt koncept med gediget byggda båtar, skrap V-botten och inombordsmotorer. Men efterfrågan från marknaden är stor på en utombordarlösning även från en så klassisk inombordarbåt som Targa.

Lösningen blev att Targa tillsammans med de franska importören, Snip yachting, tog fram en Targa 27 GT utan flybridge men med möjlighet att montera två utombordare på akterspegeln.

Motorerna sitter på ett eget fäste (bracket) utanför akterspegeln. Det gör monteringen och justeringen av motorerna under körning enklare än med ett montage direkt på akterspegeln. Enligt Snip yachtings hemsida är fartresurserna en toppfart mellan 42 och 47 knop beroende på motorval. Marschfarten anges till 30–35 knop.

Båten premiärvisas på båtmässan i Paris, som hålls de här dagarna. Där blir Targan en direkt konkurrent till flera franska båtar, som till exempel Jeanneau Merry Fisher.

Tekniska specifikationer
Längd: 9,5 m
Bredd: 3,04 m
Djupgående: 0,90 m
Vikt: 3,9 ton
Motor: 250–300 hk
Bränsletank: 550 liter
Vattentank: 120 liter
CE-klass: B
Info: www.snip-yachting.com

Foto: R. Boris / SNIP YACHTING