3 december, 2012

En snötäckt adventshelg ramade in Utö Julmarknad

I helgen öppnade Utö upp sin traditionella julmarknad. Den 36:e i ordningen. De extrainsatta båtturererna var fyllda av besökare på väg till julmarknad och julbord. Redan ombord på Waxholmsbåten från Årsta Brygga vid Årsta Havsbad spred sig julstämning och härlig doft av glögg och pepparkakor. Besökarna fick till den första adventshelgen i år på Utö uppleva ett vitbeslöjat skärgårdlandskap som bjöd rofyllda och stämningsfulla dagar.

Vägen från Gruvbryggan, dät båten angör på Utö, upp till julmarknaden vid öns Värdshus, var vackert pyntad och upplyst med fototgenlampor. Årets julmarknad hade spridits ut över ett större område. I de små röda bodarna fanns flera nya hantverkare på plats som sålde det som säkert blir uppskattade klappar under granen.

Till många barns förtjusning erbjöds i år både ponnyridning och getter att klappa på.

Utös julmarknad är en vacker inramning till det generösa skärgårdsjulbord som Utö Värdshus dukat upp till. Gott fanns också att hitta hos Utö Bakgård, bageriet vid hamnen. Här serverades bland annat lussikatter och vörtbröd. Här fanns också att handla bageriets speciell pepparkaksdeg – ett snabb vägg till att bjuda på hembakt av världsklass. Bagaren, Tobias Bergstrand som ingår i bagarlandslaget, knep i år en fjärdeplacering vid VM. Det gjorde honom också till Europamästare i år.

Än finns flera helger att uppleva den julstämning som Utö bjuder på. Julmarknaden håller öppet hela helgerna kring både den 2:a och 3:e advent.