28 november, 2012

Veteranminnesmonument vid Sjöhistoriska museet

Regeringen har i dag uppdragit åt Försvarsmakten att uppföra ett veteranminnesmonument vid Sjöhistoriska museet på Djurgården. Monumentet ska vara en minnes- och samlingsplats för alla veteraner efter internationell tjänst.

– Det är viktigt att vi visar uppskattning för både militär och civil personal och deras arbete för att främja internationell fred och säkerhet.
En särskild plats för veteraner och anhöriga som uppmärksammar dessa insatser är en viktig del i hela vårt veteranpolitiska arbete, säger försvarsminister Karin Enström.

Minnesmonumentet är en del av den veteranpolitik som regeringen beslutat om och som nu Försvarsmakten genomför. Monumentet som uppförs är skapat av Monika Larsen Dennis, vars bidrag Restare var det vinnande förslaget i en konstnärstävling som pågick våren 2012. I juryn för konstnärstävlingen ingick bl.a. representanter från Försvarsmakten, Statens konstråd, Konstfack, Djurgårdsförvaltningen, Fredsbaskrarna och arkitekter. Juryn beslutade enhälligt att utse Monika Larsen Dennis förslag till vinnare bland sammanlagt 60 bidrag.

Invigningen av veteranmonumentet är planerad till veteranminnesdagen den 29 maj 2013.