26 november, 2012

Flest båtförbund vill avbryta planer om samgående

Svenska Båtunionen ska fortsätta planeringen för ett sammangående med Svenska Seglarförbundet. Med knapp majoritet vann styrelsens förslag vid SBU:s Unionsråd och extra Båtriksdag som hölls söndagen 25 november på Lidingö.

Hela 16 båtförbund röstade för att avsluta arbetet för en sammanslagning medan sju förbund – de största inom Unionen – röstade för styrelsens förslag att gå samman.

Detta innebär att det slutliga avgörandet kommer att ske vid ordinarie Båtriksdag i mars 2013.

– Det här kommer att påverka styrelsens och arbetsgruppens arbetssätt på hur vi ska hantera frågan. Det krävs 2/3 majoritet för en överenskommelse för ett beslut att slå samman organisationerna och det hade vi inte igår. Frågorna om samarbete finns kvar men vi kanske ska hitta andra vägar, säger SBU:s ordförande, Bengt Gärde.

Debatten inför den extra Båtriksdagen (bilden) har varit intensiv, framför allt från motståndarna till en sammanslagning. Vid Båtriksdagen fördelas totalt 187 röster, varav styrelsens förslag fick 99 och motståndarna 88 röster.

Dessa båtförbund röstade för en fortsatt planering (Motion 2):
Navis
Norrbottens BF
Roslagens BF
Skånes BF
SMBF
Västerbottens BF
Västkustens BF

Dessa båtförbund röstade för att avbryta planerna (Motion 1):
Blekinge BF
Dalarnas BF
Gästriklands BF
Hjälmarens BF
Hälsinglands BF
Lidingö BF
Mälarens BF
Smålands BF
Sommens Sjöråd
Sörmlandskustens BF
Vänern Väst Dalslands Kanals BF
Värmlands Bergslags BF
Värmlands BF
Västernorrlands BF
Östergötlands BF
Östra Vänerns BF

Lars-Åke Redéen

Kommentarer

Kalevi Jardevall Vadstena Båt o Fiskeklubb, tel 07 15:27:04 2012-11-26

Ordförande Bengt Gärde borde avgå med omedelbar verkan. Gäle företräder inte SBU utan har tydligen andra intressen. Den enkät som BÅTLIV utförde vecka 47, resultate blev 42% ja 58% Nej till forsatt utredning, att man omedelbart avbryter samarbetet att SBU skall vara fristående. Gärde fick inte heller gehör på Unionsrådets möte. Ändå fortsätter Gärde mot medlemmarnas nej att köra vidare. Detta är maktmisbruk och han företräder inte SBU, Fel man på en sån viktig post där han skall varata SBUs intressen och inte förgöra SBU, AVGÅ.

Demokrati 20:06:00 2012-11-26

Gärde företräder nog SBU. En båtriksdag har ju beslutat att utreda den här frågan och beslut skall tas (av medlemmarna) på Båtriksdagen 2013. Tramsigt att i halvtid ta upp frågan om att lägga ned arbetet – vi framstår ju som tomtar som inte kan ge vår styrelse ett uppdrag från ett år till ett annat. Skäms tamejfan.

Harald Mårtensson 20:33:13 2012-11-26

Båtriksdagen 2012 beslöt att fortsätta utredningen av en sammanslagning med SSF. Ett övertygande förslag skulle tas fram för ett första beslut (av två) vid en Extra Båtriksdag hösten 2012, i samband med Unionsrådet. Unionsstyrelsen lade in denna Extra Båtriksdag i mötesplaneringen, men eftersom förslaget inte var färdigt, ändrades planerna.
Stadgans lydelse tvingade oss att, för att kunna lägga ett motförslag, begära en Extra Båtriksdag innan vi kände till Unionsstyrelsens ändrade planer. Att unionsstyrelsen inte följde Båtriksdagsbeslutet kan inte vi "andra" ta ansvar för.

ola 06:30:14 2012-11-27

@kalevi, menar du att en enkät på Båtlivs hemsida skall vara grund för beslut i SBU ? Och inte det som beslutas på en båtriksdag?
För övrigt tycker jag det är intressant att de stora förbunden som har verksamhet och en rotation i styrelserna tycker på ett sätt och de små i många fall pytteförbunden röstar för ett bibehållande.

Måsen 09:04:52 2012-11-27

Bengt Gärde och Björn Afselius . Det är hög tid att avgå nu. Ni har ett stort misstroende emot er. Ni har kört i diket då ni inte lyssnat på medlemsförbunden. Och om ni klamrar er kvar lägg ner planerna på samgående. Ni får aldrig 2/3 majoritet. Vi vill inte att seglarna roffar våra pengar.

Truten 09:15:28 2012-11-27

Hur många egna röster sitter Bengt G på? Nästan 25% kanske. Snacka om maktmissbruk.

Måsen 09:17:48 2012-11-27

Ola
Och hos SSF är det tvärtom. Det stora distrikten Stockholm och Västkusten är emot och de små kanske är för? Blir säkert ett bra samarbetsklimat.

Steffo 10:07:55 2012-11-27

Funderar bara på vad som händer om det blir en sammanslagning och vad händer om det inte blir. Vad jag förstått så kommer SBU inte klara ekonomin som verksamheten ser ut nu (höjda medlemsavgifter?). I SSF ser man nyttan med att ha ett större underlag att presentera till RF (mer pengar från centralt håll och slippa höja medlemsavgifter?). Delar av båda förbundens medlemmar har samma farhågor, dvs att de andra skall ta den förstes pengar. Att den ena eller andra parten roffar åt sig pengar tycker jag är en ganska löjeväckande tanke. Det är väl i stället en samordningsvinst alla skall kunna tillgodogöra sig. Men sitter det en massa äldre herrar som är rädda om sina inpinkade revir kommer denna sammanslagning inte ske och ingen utveckling heller för den delen.

"Det var bättre förr"

Olof Malmlöf 10:26:43 2012-11-27

Det är inte seriöst att "kräva" Bengt och andras avgång nu då det finns ett mandat och uppdrag att utreda frågan. Jag – och många klubbar – har dock tillräcklig överblick redan och kommer att rösta nej. Vår båtklubb kommer att lämna SBU om det blir en sammanslagning. Det är fullständigt obegripligt vad båtliv har att göra med idrott och riksidrottsförbundet. Jag ägnar mig inte åt idrott när jag är ute med min båt. På den tid jag kappseglade kände jag ingen identifiering med idrottare. Detta är dumheter. Det går att vitalisera SBU på annat sätt och genom att ställa oss själva de fundamentala frågor vilken roll SBU skall spela för båtklubbarna framgent. Många nya båtägare är inte intresserade av båtklubbar överhuvudtaget och är de knutna till idrotten blir intresset om möjligt ännu mindre. Jag direkt ogillar flera av de dogmer som förhärskar inom RF. Jag valde segling en gång för att distansera mig från bl.a fotboll, dess ledare och kollektivistiska livsuppfattning!

Björn Afselius 13:57:18 2012-11-27

Nu när den värsta krutröken lagt sig vore det intressant att ta del av idéer om hur SBU ska vitaliseras och vilken verksamhet som klubbarna efterfrågar. Får i så fall den verksamheten kosta mer än vad den gör idag?

Stockholm 15:45:00 2012-11-27

Om jag minns rätt röstade väl Stockholm FÖR att fortsätta arbetet på Seglardagen 2012. Så om de nu plötsligt är emot är väl frågan om det är Stockholmsklubbarna eller distriktsordföranden som är emot. Han vill ju annars att hans egen klubb Dalarö skall gå ur SSF för att han istället skall få starta en egen seglarklubb i SSF, så vilken sida han står på är oklart. Intressant att han då fick mothugg i Dalarö som tyckte det var viktigt med seglingen och att fortsätta vara med i SSF. Det är inte lätt det här.

Måsen till Bengt Gärde 17:11:18 2012-11-27

Tilläggas bör att det ojämförligt största förbundet – Saltsjön Mälarens Båtförbund SMBF- som själva innehar 50 röster röstade för en fortsättning av sammanslagningsplanerna, trots att tre av deras största båtklubbar hävdar att förbundsstyrelsen inte har skaffat sig mandat att rösta över huvud taget i frågan, och att man därför kommer att väcka misstroende och neka styrelsen ansvarsfrihet vid SMBF:s nästa årsmöte.

Snyggt jobbat Bengt Gärde!!!

Hajen till Måsen 18:32:47 2012-11-27

Tre klubbar av drygt 240 är väl bäst att tillägga. Demokarti behöver inte innebära att alla tycker samma sak och majoriteten har sagt sitt. För övrigt tillhör Bengt Gärde Lidingö Båtförbund.

Bosse Andersson 21:44:10 2012-11-28

Inom SMBF kommer 10 av totalt 15 personer i styrelsen att avgå. Vissa har redan skjutit in stolarna och lämnat styrelsen. De tre klubbarna måste ha haft oerhört rätt i sina påhopp. Skönt att någon klubb vågade säga ifrån.
SMBF ska hjälpa sina medlemmar och inte vara parasiter på klubbarna.

Sneseglaren 17:15:54 2012-11-29

Säg NEJ till sammanslagning. Jag citerar från RF’s policy: "Att RF i samverkan med SISU och nykterhetsrörelsen tar upp alkoholfrågorna i sin ledarutbildning för att stimulera förbund, föreningar, ledare och aktiva till diskussioner i syfte att nå en samlad policy anpassad efter det egna förbundets och den egna föreningens förutsättningar". Så nu skall vi vara tvugna att SAMARBETA med de så kallade nykterhetsrörelserna? Vad tusan har de med båtliv att göra?

SOLEN 18:08:44 2012-11-29

Intressant att läsa senaste AU protokollet från Båtunionen 27/11.
Vi fortsätter att utreda enligt tidigare plan men nu skall också ett alternativ förslag utvecklas. Alternativ till vad? Något skarpt förslag har ju styrgruppen inte lyckats att prestera trots att snart två år gått. Och på vems uppdrag skall detta alternativ bygga? Bengt, Inge, Hans, Lasse och Sten det är dags att fundera på reträtt och lyssna på medlemmarna?

Molnet 11:55:16 2012-12-06

SOLEN: Alternativ till samgående, får man väl gissa eftersom det i demokratisk ordning beslutade uppdraget var att utreda förutsättningarna för ett samgående. Gissar att US lyssnar på medlemmarna mer än SOLEN vill erkänna och ser att majoriteten till förmån för ett samgående har minskat.