23 november, 2012

Hurtigruten till Hjörundfjorden

”Världens vackraste fjord” Hjörundfjorden i Sunnmöre blir en fast del av Hurtigrutens höstseglatser från och med 2013. Det är första gången på 20 år som man väljer att ändra rutten för ”Världens vackraste sjöresa”.

Efter ett framgångsrikt test med elva avgångar under hösten 2012 har man beslutat att ”Världens vackraste sjöresa” ska besöka det, som många betraktar som ”världens vackraste fjord”, på fast basis varje höst från och med 2013. Hjörundfjorden blir en unik destination i Hurtigrutens höstkoncept ”Autumn Gold” och kommer att besökas under perioden 1 september–31 oktober 2013.

Hjörundfjorden betraktas av många som den mest traditionsfyllda, klassiska norska fjorden av dem alla. Den ligger mitt ibland de majestätiska fjällen i Sunnmörsalperna och bjuder på reseliv med historiska inslag. Det var hit som kejsar Wilhelm II av Tyskland helst åkte på sina årliga besök i Norge i slutet av 1800-talet.

Hurtigruten är den enda operatör som är aktiv året om längs den norska kusten och lägger stor vikt vid att kunna erbjuda sina gäster unika upplevelser, oavsett om det är på land eller ombord under resans gång.

– Vi strävar efter att vara en unik och autentisk reselivsprodukt, och att ha med Hjörund-fjorden på listan över seglatser är en viktig del av detta arbete. Det är en fjord med en helt fantastisk natur, fjäll vid havet och inte minst ett levande lokalsamhälle med en fascinerande historia. Det var hit som kryssningsfartygen gick i den norska turismens späda begynnelse, vid tiden då Hurtigruten etablerades år 1893, säger kommunikationschef Ragnar Norum.

I samband med att man anlöper Urke i Hjörundfjorden kommer Hurtigruten att erbjuda utflykten ”Ett litet stycke Norge” i Norangsdalen, en av landets vildaste och smalaste dalar. Dessutom kommer man att inta en liten måltid på det speciella Union Hotel Öye. Gästerna kommer också att kunna gå runt i de vackra omgivningarna.

– Testerna som vi gjorde i höstas har övertygat oss om att Hjörundfjorden har det som vi är ute efter – genuina och unika upplevelser, lokala historier och fascinerande natur. Det här kommer att uppskattas av både våra gäster, det är vi övertygade om, säger Norum.

Seglatserna in till Hjörundfjorden läggs upp som en del av höstkonceptet ”Autumn Gold”, som fokuserar på årstidens fantastiska färger och smaker. I likhet med vinterkonceptet ”Hunting the light” och vårens ”The Arctic Awakening” erbjuder höstkonceptet aktiviteter på däck, egna föredrag och speciella utflykter knutna till årstiderna. Vi har dessutom utvecklat en helt egen meny ombord som tillägnas hösten.

Under perioden 1 september–31 oktober 2013 kommer Hurtigruten att avgå från Ålesund kl. 9.30. Efter en seglats på omkring 30 nautiska mil ankommer man Urke vid Hjörundfjorden omkring kl. 11.30. Där blir fartyget liggande till omkring kl. 15.00, då det återigen sätter kurs tillbaka till Ålesund med ankomst kl. 17.30.