22 november, 2012

Delta 26 Open fick Sveriges tyngsta designutmärkelse

Den svenska motorbåten Delta 26 Open har belönats med Svensk Forms designpris Design S. Båten är ritad av Ted Mannerfelt från Mannerfelt Design Team på uppdrag av Delta Powerboats. Handelsminister Eva Björling delade ut priset igår kväll på Fotografisk Museet i Stockholm.

Design S har delats ut vart annat år sedan 2006 och prisar de senaste två årens bästa svenska form.
Bland årets vinnare märks allt från möbler till en skrivare för blindskrift. Utöver de tio priserna delades även tre hedersutmärkelser ut.

– Design S är en kvalitetsutmärkelse – ett signum som ska markera både nytänkande och väl utfört arbete. Det som är värt att äga ska också vara värt att uppleva. Många av årets bidrag är av just detta slag, de anpassar sig visserligen till moderna och tuffa tillverkningskrav, men deras främsta syfte är att ge oss stimulans i någon form. För ögat, för örat eller handen. Eller kroppens alla muskler samtidigt, säger Jakob Lind, juryns ordförande.

För Delta och hela den svenska båtindustrin är utmärkelsen unik. Det är första gången som en båt belönas på det här sättet.

– Det är kul att båtdesign har kommit så långt att det även uppskattas inom designvärlden. Design är det som säljer båtar även framöver på samma sätt som på bilsidan. Kunderna har blivit mycket mer designmedvetna, säger Ted Mannerfelt.

– Delta 26 Open är den mest kompletta båt som jag har ritat med form och funktion. Jag fick en väldigt öppen förutsättning om hur båten skulle se ut och när uppdragsgivaren tyckte att det stämde gick vi vidare. Utvecklingen av båten har till 90 procent följt grundidén.

För Delta Power Boats var 26:an en viktig ”juniormodell” i modellutbudet.

– Vi tog kontakt med Ted Mannerfelt för att få en liten båt i vårt sortiment, säger Kalle Wessel på Delta Power Boats.

– Delta 26 Open togs fram på extremt kort tid tack vare 3D-teknik. Resultatet blev en båt som är mer lättförståelig för våra kunder än de övriga modellerna. Vi har till och med fått telefonorder på båten.

Design S är öppen för alla designdiscipliner och istället för traditionella kategoriindelningar utgår juryn från designprocess och resultat. Särskild vikt läggs vid gestaltning, kvalitet och utförande. Miljöhänsyn har också och spelat stor roll för flera medverkande designers, många bidrag visar hur designprocessen lett fram till mer ekonomiska och smartare lösningar med mindre energiåtgång och mindre spill.

– Design visar sig vara relevant inom allt fler områden och därför är det extra roligt att så många bidrag handlar om smarta lösningar som kräver lägre energiåtgång och mindre spill, säger handelsminister Eva Björling.

218 bidrag lämnades in till 2012 års upplaga av tävlingen vilket är en ökning med 10% sedan året innan. Utöver de tio priserna delades även tre hedersutmärkelser ut under kvällen samt diplom till 30 unga designers för Ung Svensk Form.