20 november, 2012

Stor satsning på Stockholms skärgård som turistdestination

Stockholms skärgård är ett unikt och attraktivt besöksmål som kan utvecklas mycket mer. Det är en grundbult för levande skärgårdssamhällen. Det säger Gustav Andersson (C), Miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting (bilden).

Stockholms skärgård är en av fem destinationer som Tillväxtverket valt ut för att utveckla hållbar turism. Stockholms läns landsting har fattat beslut om att delta i projektet med sammanlagt 1,5 miljoner kronor under en treårsperiod. Flertalet skärgårdskommuner, näringslivet och viktiga intresseorganisationer deltar också i projektet. Arbetet ska bidra till ökad tillväxt, sysselsättning och en livskraftig skärgård året om – samtidigt som det stärker besöksmålet Stockholms skärgård.

– Att projektet fokuserar på hållbar turism, som är skonsam mot djur- och naturliv är väldigt angeläget, säger, Gustav Andersson (C).

– Projektet ska utveckla skärgården som besökmål mot internationella marknader – med säsongsförlängning och tillgänglighet i fokus, säger Gustav Andersson (C).

Besöksnäringen i Sverige har vuxit med ca 70 % de senaste åren. Samtidigt har Stockholms skärgård utvecklats relativt svagt, trots dess närhet till Sveriges största besökmål – Stockholm.

– Stockholms skärgård har unika natur-, kultur- och rekreationsvärden. Med närheten till Stockholm stad har skärgården en väldigt stor utvecklingspotential, säger Gustav Andersson (C).

– Det här är ett väldigt spännande projekt som i förlängningen kommer leda till ökad tillväxt, fler arbetstillfällen samt bättre service och tillgänglighet till förmån för skärgårdens invånare och besökare, säger Gustav Andersson (C).

Kommentarer

Olof Malmlöf 18:35:08 2012-11-20

Då är det dags att den av Gustav Anderssons mycket sakliga kritik av den nya så kallade sjöfyllerilagen ger resultat. Jag och mina vänner har vistats väsentligt mindre i Stockholms skärgård och dess trevliga destinationer sedan den kom. Kan man inte övernatta mästras man till Coka-Cola på sjökrogen. Vansinnig lag som helt i onödan är kontraproduktiv för Skärgården. Vi hade en fungerande lag och med de resurser som nu plötsligen finns hos KBV och andra hade det räckt väl som "skärpning".

Peter Eriksson 07:30:04 2012-11-21

Det finns en mycket bra App som heter "promillekollen" som kommer från Systembolaget. Där kan man knappa in hur mycket man dricker och sedan s vad det ger för promille. Appen räknar sedan ner och man ser ganska bra när man är nykter. Man behöver inte vara något snille för att se att man inte alls behöver dricka Coca Cola en hel kväll för att man ska köra båt lite senare. Ett glas vin och nån starköl förbränns av kroppen på några timmar. Testa själv får ni se. Tycker det känns korkat att Olof ska sitta hemma bara för han tror att det är noll gräns på alkohol.

Stefan Eriksson 17:38:46 2012-11-21

Det är tragiskt att spriten är så viktig för många i skärgården. Det finns mycket annat att njuta av. Efter den heta debatt som pågår om nya nykterhetslagen undrar man om en stor del av båtfolket är beroende av alkohol. Man kan ju också tänka sig att den som styr båten avstår alkohol och så turas man om att ha det ansvaret precis som på landbacken gällande bilkörning.

Jim Huzell 18:08:17 2012-11-22

@Peter. Du har delvis rätt men det är inte rimligt att man utan rationell anledning skall behöva ha så snäva tolerenser. @ Stefan. Du ägnar dig åt medveten vulgärretorik eller så har du inte förstått någonting alls.

Peter Eriksson 17:20:20 2012-11-23

Tack Jim. Ska tänka på det du skriver.Hoppas Olof kommer tillbaka till skärgården.