16 november, 2012

Stockholms läns landsting fortsätter satsningen på en giftfri miljö

Övervakning och kartläggning av metaller och organiska miljögifter i sediment är en viktig del som ett led i den fortsatta satsningen mot en giftfri miljö. Därför har Stockholms läns landsting beslutat att delta i ett Länsstyrelseprojekt med 365 000 kronor. Det säger Gustav Andersson (C), Miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Länsstyrelsen i Stockholms län och Stockholm stad samarbetar med att genomföra en upprepning av två tidigare utförda undersökningar av miljögifter i sedimenten på Stockholms havs- och sjöbottnar. I och med landstingets beslut kan nu denna verksamhet fortsätta.

– Det här är ett mycket viktigt projekt för att kunna kartlägga, och i förlängningen minska utsläppen av miljögifter i Stockholms vatten, säger Gustav Andersson (C).

I stora delar av Mälaren och Stockholms skärgård innehåller bottensedimenten höga halter av metaller och miljögifter. Sedimentens innehåll av föroreningar kan ge information om ämnenas användningsområden och spridning i samhället.

– Samhällets spridning av miljögifter är ett stort miljöproblem. Åtgärder som de här är absolut nödvändiga för att minska spridningen, säger Gustav Andersson (C).

– Mycket talar för att det här är första steget. Faller projektet väl ut kan resultatet bli ett bestående samarbete för att mäta miljöstatusen i Stockholmsregionens vatten, säger Gustav Andersson (C).