13 november, 2012

“SMBF saknar mandat för att rösta vid den Extra Båtriksdagen 2012”

Vid SMBF:s Båtdag den 4 februari 2012 gav medlemsklubbarna förbundsstyrelsens representanter mandat att rösta för att fortsätta arbetet om en ev. sammanslagning av SBU och SSF. Detta mandat gällde endast för omröstningen vid SBU:s Båtriksdag i mars 2012.

11 regionala Båtförbund har begärt en Extra Båtriksdag inom SBU just med avseende på frågan om en ev. sammanslagning av SBU och SSF.
SBU har utlyst en Extra Båtriksdag, som hålls den 25 november och ska behandla den frågan.

Inför denna Extra Båtriksdag har SMBF inte inhämtat något nytt mandat från de anslutna medlemsklubbarna. Något som vi, de tre största medlemsklubbarna har påmint om under oktober månad. SMBFs styrelse har ignorerat vår påminnelse.
Eftersom det saknas mandat från medlemsklubbarna innebär det att SMBF är förhindrade att delta i omröstningen på den Extra Båtriksdagen 2012.
SBMFs tre största klubbar (NBS, TBK och VBK) har uppmärksammat SMBF på detta faktum och därmed räddat hela förbundsstyrelsen från att begå allvariga misstag. Misstag som skulle kunnat få mycket svåra och långtgående konsekvenser.
I det fall SMBF trots detta väljer att rösta vid den kommande Extra Båtriksdagen 2012 så begår man ett brott mot demokratin i förbundet. Dessutom är risken överhängande att SMBFs styrelse inte kommer att beviljas ansvarsfrihet vid Båtdagen 2013 för beslut och agerande.
Styrelsens ledamöter riskerar också att personligen bli ansvariga för de kostnader som beslutet hade inneburit. Och eftersom just denna fråga berör en ev. sammanslagning mellan SBU och SSF så är det betydande summor det handlar om.
Det är verkligen inte optimalt att SMBF saknar mandat att företräda sina medlemmar vid den Extra Båtriksdagen 2012 och därmed inte kan delta i omröstningen. Men alternativet hade inte någon medlemsklubb velat att styrelsen skulle utsätta sig för. Särskilt inte när en styrelse kollektivt är ansvarig för de beslut som fattas.
Vi vill slutligen understryka om att vi tre medlemsklubbar genom vårt agerande har räddat SMBFs styrelse från att begå allvarliga misstag med ödesdigra konsekvenser som följd.

Vänliga hälsningar
Peter Myrman
Viggbyholms Båtklubb , Ordf

Christer Fagerhäll
Trälhavets Båtklubb, Ordf

Roger Alm
Näsbyvikens Båtsällskap, Ordf

Kommentarer

Björn Axelsson ÖBF 21:28:04 2012-11-13

Tack för er uppmärksamhet och ni har kanske räddat SBU från att gå i graven

Solen 00:08:38 2012-11-15

Varför skall seglarna ta över? Dom är bara ute efter våra stålar