13 november, 2012

Tillbehörsmässan METS firar 25 år

Den stora båttillbehörsmässan METS i Amsterdam firar i år sitt 25-årsjubileum. METS (Marine Exhibition Trade Show) är sedan över tio år världens viktigaste mässan för båtbranschen. Det är här de nya produkterna visas och här som alla viktiga lanseringar sker.

METS hålls under tre dagar, 13–15 november, tillsammans med SuperYacht Pavilion (för stora yachter) hos mässarrangören Rai Amsterdam. Den svenska paviljongen är ett återkommande inslag på METS med över 20 exportföretag som visar sina produkter.

Det var ingen självklarhet att METS skulle ta över som världens viktigaste branschmässa för den marina tillbehörsindustrin. En liknande mässa i Chicago i USA hade länge varit världens största i sitt slag tills holländarna bestämde sig för att satsa på METS. Beslutet var tydligen rätt för hela marinbranschen hakade på och efter några år hade METS Amsterdam tagit över helt.

Trots att konjunkturen har gått upp och ned flera gånger genom åren så har METS behållit sin position och även ökat i betydelse. Ingen beslutsfattare i marinbranschen kan idag utebli från ett besök på METS. Besökarna är väldigt lojala och de flesta återkommer, år efter år.

– METS 2012 kommer att bli en milstolpe när vi firar 25 mässor som har hållits i en följd, säger METS Senior Product Manager, Irene Dros.

– Vi är särskilt stolta över att ha behållit våra lojala besökare år efter år, trots de senaste årens ekonomiskt tuffa tider. Mer än något annat har detta bevisat att tusentals internationella företag anser att METS är en plattform som de måste besöka.

När METS startade 1988 fanns något mer än 100 utställare med, jämfört med 1 331 utställare 2011. Nick Hopkinson, ansvarig utgivare för METS mediapartner IBI News, har varit med på METS från början:

– Under alla år och ökningen från 100 till över 1 300 utställare tror jag att vi har varit på rätt spår. Inte bara Amsterdam RAI utan branschorganisationerna själva har tillsammans satt METS på kartan.

Storbritannien och därefter USA satsade på egna paviljonger redan för första året. Inom fem år, när METS hade vuxit till 520 utställare, fanns det ytterligare sju nationspaviljonger: Danmark, Italien, Sverige, Finland, Frankrike, Nederländerna och Kanada. 1997 fyllde Tyskland och Norge på med egna paviljonger och därefter kom flera andra länder.

Info: www.metstrade.com

Snabba fakta om METS
• Över 1 300 utställare från 40 länder
• Oslagbart nätverkande
• Över 19 000 besökare från mer än 100 länder
• 15 nationella paviljonger
• Marina & Yard Pavilion
• Construction Material Pavilion
• SuperYacht Pavilion
• Design Award METS