6 november, 2012

Jaguar Cars tar fram eget koncept för speedboat

Jaguar Cars tar har tagit fram detta koncept för en ny och riktigt snygg speedboat. Den numera indiskägda biltillverkaren spinner ordentligt på sina fina designtraditioner när de lanserar den nya båten, som bara finns som skiss, tillsammans med en kombibil från Jaguar.

För båtens design och konstruktion står Ivan Erdevicki Naval Architecture & Yacht Design Inc. i samarbete med Seventy Seven Design.

Jaguar är noga med att understryka att detta “Concept Speedboat by Jaguar Cars” enbart är ett designprojekt som togs fram i samband med lanseringen av den nya bilmodellen Jaguar XF Sportbrake. Företaget har inga planer på att bygga båten eller sätta den på marknaden, men båttillverkare annan kan mycket väl få inspiration av den fina designstudien.

– Vi vet att våra nuvarande och kommande kunder uppskattar en aktiv livtsstil. Med lanseringen av nya Jaguar XF Sportbrake fick vi ett bra tillfälle att skapa en vision av hur vår designfilosofi kan användas även på andra produkter än bilar, säger Jaguar Director of Design, Ian Callum.

Jaguar Concept Speedboat har ett skrov i glasfiber och däck i teak. Den karakteristiska fenan, som hämtat sina linjer från ikonen Jaguar D-Type, är tillverkad i kolfiber. Jaguar Cars erfarenheter från tävlingsbanorna syns bland annat i tanklocken.

Tekniska specifikationer
Längd ö a: 6,1 m
Längd v l: 5,3 m
Bredd: 2,0 m
Djupgående: 0,4 m
V-skrov: 21 grader
Passagerare: 2 + 1

BIlen på bilden är försedd med en dieselmotor från Jaguar, en 2,2 liters motor med åttaväxlad automatlåda. Bilen har Jaguars Intelligent Stop-Start system. XF-modellen Sportbrake börjar säljas i England och övriga Europa i november.