6 november, 2012

150 000 kräver skärpta lagar för mer fisk i haven

Idag överlämnar WWF 150 000 namnunderskrifter till EU-parlamentet med krav på en ny politik som ger friska hav och säkrar mer hållbara fiskemetoder. Över 22 000 svenskar står bakom uppropet.

– Det här är en stark manifestation för en ny fiskepolitik i EU. De 150 000 namnen visar – tillsammans med de ytterligare 30 000 personer som skrivit till EU-parlamentets ledamöter med krav på en radikal reform – att vi är väldigt många som vill stoppa överfisket, få tillbaka fisken i haven och levande fiskesamhällen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

I årtionden har EUs fiskeministrar tagit beslut som lett till överfiskade bestånd och dålig lönsamhet inom fisket. Idag är två av tre fiskbestånd utarmade med färre jobb, lägre inkomster och minskad lönsamhet i näringen som följd.

– Eftersom fiskeministrarna har misslyckats ge oss invånare en hänsynsfull politik som respekterar livet i havet vilar nu ansvaret tungt på EU-parlamentet, säger Jenny Fors, fiskepolicyansvarig på WWF.

EU-parlamentet har nu för första gången sedan EUs gemensamma fiskeripolitik infördes 1983 en verklig chans att rätta till 30 års misslyckanden. Fiskeministrarna har genom intensiv lobbying från industrifisket redan vattnat ur avgörande reformförslag.

– Vi hoppas med den här uppmaningen stärka de ansvariga ledamöterna i EUs fiskeutskott att stå upp för de viktiga förslagen som krävs för en radikal reform av fiskeripolitiken, säger Jenny Fors.

WWF uppmanar EU-parlamentet att ta ledningen i arbetet för att leverera en ambitiös reform. Att rösta för “status quo” riskerar att döma ut många av EUs fiskesamhällen. Men om fisken förvaltas långsiktigt och hållbart kan haven återhämta sig och ge högre vinster – och fler och bättre jobb inom fiskerinäringen.

Bakgrund:
Namninsamlingen överlämnas tisdag 6 november kl 14:45 till Ulrike Rodust, ansvarig politiker för fiskereformen på EU-parlamentet. Den uppmanar EU-parlamentarikerna att:

• Stoppa den kortsiktiga förvaltningen och istället förvalta fisket regionalt genom långsiktiga förvaltningsplaner som säkrar återhämtningen av både havens ekosystem och fiskbestånd.
• Stoppa dumpning av fisk och oönskade fångster genom att införa regler som gör att fiskaren endast fångar vad som behövs – och när det behövs.
• Stoppa överfisket genom att införa krav på en balanserad EU-fiskeflotta oavsett var fisket sker.