19 oktober, 2012

Samarbete ger snabbare miljöräddning till sjöss

Snabbare insatser vid oljeutsläpp och större möjligheter att konstatera utsläppskällan, är huvudinnehållet i det nya samarbetsavtal som Kustbevakningen och Skärgårdsstiftelsen har slutit. Stiftelsens tillsynsmän förstärker därmed Kustbevakningens förmåga att förhindra miljöskador i skärgårdsområdet.

Tiden är den avgörande faktorn när olja hotar den känsliga havsmiljön. Genom samarbetet med Skärgårdsstiftelsen tillsynsmän, stärker Kustbevakningen samhällets beredskap till snabba första insatser. I de fall stiftelsens personal kan komma på plats före Kustbevakningen, kommer de att utföra en första kontroll av misstänkta oljeutsläpp.

– Den goda kännedomen om de lokala förhållandena som tillsynsmännen har, gör i det här fallet miljöräddningen till sjöss mer effektiv. När vi kan konstatera olja i vattnet kan de första begränsande åtgärderna påbörjas innan vi är på plats för att sanera, säger Kenneth Neijnes, chef för Kustbevakningens region nordost.

Kustbevakningen får många samtal om misstänkt olja i vattnet. Många gånger rör det sig om helt ofarliga ämnen, till exempel alger, naturligt skum eller sot, det vill säga falska larm.

– Effektiviteten här består i att om Skärgårdsstiftelsen som finns på många platser i skärgården, snabbt kan konstatera att det inte handlar om olja eller något annat farligt ämne, så kan Kustbevakningen undvika att flytta ett fartyg som kanske har ett par timmars gångtid till platsen. Denna förbättring sparar både tid och pengar, säger Kenneth Neijnes.

Skärgårdsstiftelsens vd, Lena Nyberg, ser mycket positivt på samarbetet och de samverkansfördelar som avtalet innebär.

– Det här innebär att vi snabbare motverka miljökatastrofer och att vi kan använda samhällets resurser mer effektivt. Skärgårdsstiftelsen har en bred kunskap och finns genom vår fältpersonal runt om i hela skärgården och kan på så sätt vara observatörer för mycket som sker i Stockholms övärld.