12 oktober, 2012

Tid och samarbete helt avgörande vid miljöolyckor.

På torsdagen invigdes Sjöräddningssällskapets sista miljöräddningssläp och avslutar samtidigt en fyra år lång miljösatsning. Sverige har fått totalt tjugosex strategiskt placerade miljöräddningssläp samt miljöräddningsutrustning och miljöräddarkompetens på Sjöräddningssällskapets samtliga 67 stationer. Bakom finansieringen står specialoljebolaget Nynas AB.

Miljöminister Lena Ek inledde invigningen och hon talade om vikten av samhällets beredskap mot miljöolyckor i Sveriges farvatten och allmänt om vikten av rent vatten och att vårda vår havsmiljö.

– Alla insatser för miljön är oerhört viktiga. Det frivilliga engagemanget och kunskapen är helt grundläggande för att kunna fatta beslut på regional, lokal och nationell nivå, säger Lena Ek.

Styrkan med miljöräddningssläpen är snabbheten. Tillsammans med 1800 frivilliga sjöräddare som har jour dygnet runt, året om, och lämnar kaj inom 15 minuter när larmet går kan Sjöräddningssällskapet både snabbt effektivt lägga ett ”första förband” vid miljöolyckor tills samhällets saneringsresurser hinner komma på plats.

– Det handlar om att snabbt begränsa skadorna. Vi kan vara först på plats och sedan vänta till förstärkning kommer från Räddningstjänsten eller Kustbevakningen som ska ansvara för oljeupptagning och sanering, säger Andreas Arvidsson, maritim Ledare och operativt ansvarig vid Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapets vd, Rolf Westerström, talade om vikten av samarbete både när det gäller sjö- såväl som miljöräddning. Just nu råder en stor ovisshet i vart huvudmannaskapet för sjöräddningen ska hamna.

– Samarbetet är allt – och det bidrar till att rädda liv och att rädda miljön. Att försörja Sveriges 43 400 kilometer långa kust med sjö- och miljöräddning kräver samarbete över gränserna. Därför bör regeringen noggrant tänka efter innan man ändrar på en fungerande sjöräddning som resten av världen tittar på och tar efter säger Rolf Westerström.

Mer fakta om miljöräddningssläpen: http://www.sjoraddning.se/detta-gor-vi/projekt/miljoraddning/