1 oktober, 2012

Match Race France – ny tävling för Berntsson Sailing Team

Det var med höga ambitioner som teamet anlände till Marseille för segla den 6:e delseglingen i World Matchracing Tour. Till denna tävling rekryterades Jonas von Geijer, svensk olympier i 49er, till teamet för att ansvara för taktik och storsegel trim. Magnus Lundberg trimmade försegel/gennaker och Anders Dahlsjö fördäck.

När teamet anlände till Frankrike möttes de av kraftiga Mistral vindar, på grund av detta ställdes träningen in och första tävlingsdagen avgjordes i hårda vindar. Detta visade sig vara en stor nackdel för teamet eftersom flera av de andra besättningarna kom direkt från en annan fransk tävling i samma båttyp, J80, och därmed hade ett litet övertag.

Det började motigt och efter första dagen hade teamet 1 vinst och 4 förluster.

– Vi hade många möjligheter att ta oss vidare till kvartsfinal men vi hade problem med undanvindarna och gennakerseglingen – sättningar, gippar och nedtagningar fungerade inte på ett tillfredställande sätt, vi räckte inte till helt enkelt, säger en besviken Johnie.

Dag 2 fortsatte med lite lättare vind och teamet lyckades vinna ytterligare 2 seglingar och slutresutlatet blev en 10:e plats, efter poängställningen 3-8.

Det var en nyttig lärdom att få segla på denna bana och det tar vi med oss inför kommande framtida race i Frankrike, avslutar Johnie.

Argo Group Gold Cup på Bermuda – en välkommen klassiker för Berntsson sailing team

Teamet är nu på plats på Bermuda där nästa tävling drar igång redan på tisdag.

– Bermuda är en av våra absoluta favorit-tävlingar. Vi trivs alltid bra här och vi gillar den lite speciella båttypen IOD som används vid tävlingen, säger teamets storsegeltrimmare Björn Lundgren.

Tidigare har teamet presterar riktigt bra på Bermuda, så förväntningarna är höga. De har bl.a. en tidigare vinst och en andraplats i bagaget.

I tävlingen deltar 20 lag som är uppdelade i två grupper, där de fyra bästa från varje grupp kvalificerar sig vidare till kvartsfinal.

– Det gäller att vara med från början och alla de inledande matcherna är viktiga för att ta sig vidare till nästa omgång, säger Johnie.

Teamet har laddat upp i Stenungsund där de haft möjlighet att träna med IOD-båtar mot Staffan Lindberg, en av motståndarna på Bermuda. De har nu anlänt till Bermuda några dagar innan tävlingen för att komma tillrätta med tidsomställningen samt att träna på plats och testa på lokala väderförhållanden och vindar.

Med i teamet är denna gången Johnie Berntsson – rorsman, Daniel Wallberg – taktik och fördäck, Nils Bjerkås – fock- och spinnakertrim och Björn Lundgren – storsegeltrim.

Info: www.wmrt.com