28 september, 2012

Bättre havsmiljö hos Pukaviks båtklubb

Pukaviks båtklubb har investerat drygt 2 Mkr i miljöförbättrande åtgärder på klubbens område i Pukaviksbukten. Detta sedan Havs- och vattenmyndighetens har kommit med riktlinjer (2012-08-31) för hur båtbottentvätt av fritidsbåtar skall ske på ett miljövänligare sätt, och klubbens investering klarar redan nu de krav som kommer att gälla från och med verksamhetsåret 2015.

I hamnen har uppförts en spolplatta med uppsamling av spolvatten som anslutits till ett speciellt reningsverk där bortspolade färgrester och annat skiljs av i så hög grad att det renade vattnet kan återföras till naturen. Avsikten med projektet är att båtägarna i framtiden skall slippa bottenmåla och därmed belasta den marina miljön, genom att i stället lyfta upp båtarna någon gång under sommaren, för att spola av havstulpanlarverna innan dessa hunnit sätta sig fast och orsakat skada.

Klubben har även investerat i en tömningsanläggning för toalettavfall från båtar, som gör det möjlig att pumpa över toalettavfall från båtarnas septiktankar till det kommunala ledningsnätet.

Investeringen är den största klubben genomfört sedan man övertog anläggningen och ligger helt i linje med den strävan man har att gynna miljön i den känsliga vik som hamnen är belägen i. I samband med de relativt stora åtgärderna som behövts för ledningsdragning och annat, så har även hamnområdet snyggats upp för att kunna erbjuda en så vacker och öppen miljö som möjligt för klubbmedlemmar och besökande.

Projektet har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Blekinge till 50% och resterande 50% har finansierats genom klubbens försorg och genom idoga medlemmars arbete.