17 september, 2012

Stockholmspendlare k-märks

M/S Västan, byggd 1900, är ett av Stockholms skärgårds klassiska passagerarfartyg. Efter omfattande renovering är hon åter i trafik och k-märks nu av Sjöhistoriska museet.

M/S Västan är ett av Stockholms skärgårds klassiska passagerarfartyg. Hon tillhör sedan över 70 år Waxholmsbolaget och trafikerar Stockholms skärgård. Fartyget byggdes på Motala Verkstad år 1900 med namnet S/S Nya Svartsjölandet och trafikerade först Mälaren mellan Svartsjölandet och Stockholm.

Fartyget köptes av Waxholmsbolaget 1937 och döptes då till Västan. Som så många andra ångfartyg motoriserades hon i början av 1950-talet och har genomgått ett flertal ombyggnader för att kunna fungera till sitt ursprungliga syfte. Västan har genom åren tjänstgjort på många olika trader inom Waxholmsbolaget och är det äldsta av de tre klassiska fartyg som rederiet ännu har i trafik. De övriga två, S/S Storskär och S/S Norrskär, är byggda 1908 respektive 1910. Alla tre är nu k-märkta.

Under 2011-2012 har Västan totalrenoverats vid Simrishamns varv. Renoveringen har bland annat inneburit att fartyget fått ett nytt miljövänligt dieselelektriskt maskineri, en stor del av skrovplåtarna utbytta, nya eleganta trädäck och upprustad inredning.

Stockholms läns landstings beslut att bevara och rusta upp Västan och att låta henne fortsätta i reguljär trafik i skärgården tillsammans med den hänsynsfulla renoveringen, har varit goda skäl för Statens maritima museer, där Sjöhistoriska museet ingår, att godkänna Waxholmsbolagets ansökan om k-märkning av fartyget.

Ta en bild på Västan
Alla Sveriges k-märkta fartyg ingår bland årets motiv i fototävlingen Wiki Loves Monuments.

Läs mer om tävlingen och vilka fartyg som är k-märkta på www.sjohistoriska.se.