7 september, 2012

Ringens Varv i Marstrand spolar rent för miljön

Torsdag 6 september invigde kommunalråd Anders Holmensköld den första spolplattan för rening av spolvatten från tvätt av båtskrov på fritidsbåtar i Kungälvs kommun. Det är Ringens Varv i Marstrand som ligger bakom det miljövänliga initiativet.

Den senaste tiden har det kommit larmrapporter om höga halter av olika tungmetaller vid båtuppställningsplatser och lyftplatser där båtbottnar tvättas.

Mätningar i bottensediment längs hela Sveriges kust har utförts både i kommersiella hamnar och i fritidshamnar. Resultaten är nedslående. Bland annat har man funnit höga halter av TBT.

Det anmärkningsvärda är att tennbaserade bottenfärger förbjöds redan 1989. En trolig orsak till de uppmätta värdena är att dessa föreningar läcker ut från båtbottnar som tidigare målats med tennbaserad färg. Dessa tennföreningar kan bland annat orsaka hormonella förändringar hos exempelvis ostron. Höga halter av tenn frigörs då när man skrapar eller spolar botten.

Ett konstaterande som har resulterat i ett lagkrav på spolplattor från år 2014, vilket nu Ringens Varv redan har tagit fasta på och infört i sin verksamhet.

– En spolplatta med sk steg 1 och steg 2 rening renar spolvattnet från tungmetaller och andra lösningsmedel med upp till 90%, berättar Pernilla Lind, vd på Ringens Varv. Det är viktigt för alla att vi slutar tillföra mer av dessa farliga ämnen i vår närmiljö, förklarar hon.
Med en spolplatta installerad rinner spolvattnet först genom en trekammarbrunn för att sedan filtreras i oljeavskiljande filter, partikel- och kolfilter innan det slutligen rinner ut i havet.

Info: www.ringensvarv.se

Fakta Ringens Varv, Marstrand:
Ringens Varv är ett Volvo Penta kompetenscenter som sysselsätter 15 personer året runt. Huvudfokus ligger på reparation och underhåll av fritidsbåtar med i huvudsak Volvo Penta-motorer samt vinteruppläggning.