26 augusti, 2012

Finaldag på Öppna Varv på Orust

Söndag 26 augusti är det final på årets Öppna Varv på Orust. Det är öppet för besökare i hamnarna i Ellös, Henån, Kungsviken och Vindön (Nord West & Najad). Dessutom arrangeras en båtmäsa i Kornhall, där fokus ligger på motorbåtar. Nästa helg blir det Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm. Där visas över 260 nya båtar på den flytande båtmässan i Gustavbergs Hamn. Det är en ökning med 60 båtar jämfört med 2011.

Det märks vid bryggorna att båtbranschen har det tufft. Antalet nya båtar som visas på de olka platserna har gått ned, men det är förvånansvärt gott om nyheter i alla fall. Och med det härliga sensommarväder som Orust har haft de senaste dagarna har publiken strömmat till.

Öppna Varv är en kvalitetsmässa, där det bästa båtbranschen har att erbjuda visas upp. Därför väljer flera segel- och motorbåtstillverkare att visa sina nyheter och premiärer just där.

I år är över 20 nyheter anmälda, bland annat de svenska segelbåtarna Hallberg-Rassy 412 och SwedeStar 415 samt motorbåten Forbina 42 Fly.

Nya utställare på Öppna Varv
Bland de drygt 100 anmälda båtarna i Ellös finns en hel del nya utställare:
Agapi
Anytec
Diamond Yachts (Solaris)
Forbina
KGK Motor, (AMT, Beneteau, Capelli)
Life Yachts
Marinmäklarna (Grand Banks)
M-Craft Boats
Micore
Scandica of Sweden
VILM Yachts
Wan Wijk

Nyheter på Öppna Varv
Allures 45
Anytec 860 Cab
Beneteau Oceanis 45
Delta 26 Open
Fabola Diva 24 DC
Faurby 424E
Forbina 42 Fly
Hallberg-Rassy 412
J/111
Malö 37, 40 och 43
Nord West 430
RM 1260
Saga 365
Salona 35
Stormer Tugboat 70
SwedeStar 415
Viksund 395 St Cruz
Vilm 37
Vilm 41 DS
X-Yachts Xp 50

Najad och Nord West på Vindön
På Vindön visas både motor- och segelbåtar nos Nord West Najad under Öppna Varv 24–26 augusti.
– Vi kommer att visa Najads och Nord Wests modellprogram samt de begagnade båtar som vi har till salu. Besökarna kan få en guidad rundvisning i produktionen, säger Jessica Martinsson på Nord West Najad.
– Kommer man båtvägen finns gott om gästplatser i marinan. Det kommer även att finnas möjlighet för att köpa en lättare lunch.

60 båtar i sjön hos Kornhalls Varv
På Båtmässan i Kornhall 24–26 augusti visas ett stort antal båtar.
– Vi har som vanligt ett bra startfält inför mässan med cirka 60 båtar i sjön och ett antal utställare på land. För besökarna blir det även servering, mat, dryck och musik, säger Stefan Hellman på Nya Svensk Båtcenter AB.
www.batmassa-kornhall.se

Även bland tillbehörsutställarna märks ett ökat intresse med 65 företag anmälda, det är 20 stycken fler än ifjol. Allt detta gör att Allt på Sjön i Gustavsberg befäster sin ställning som Sveriges största flytande båtmässa.
För att kunna ta emot alla båtar kommer Sweboat, som arrangerar mässan, att lägga ut 220 meter tillfällig brygga i Arcona Yachts hamn i Gustavsberg.
På land finns de minsta och trailerbara båtarna och vid bryggorna är det fullt med motor- och segelbåtar från 15 till 65 fot. Allt från små vattenskotrar och dagseglare till stora lyxjakter. Bland de riktigt stora båtarna finns bland annat en Fleming 65:a , Princess V52 och Sense 55.
– Allt på Sjön är ett fantastiskt tillfälle för oss att visa upp oss och inspirera besökarna att idka båtliv, säger Patric Borén på Sweboat.
– Vi kommer att visa över 260 båtar från 60 olika företag och den utökade tillbehörsavdelningen rymmer nu 65 stycken utställare. Vi räknar med minst lika många besökare som ifjol, det vill säga över 20 000 personer, och vackert väder är beställt, avslutar Patric.
Allt på Sjön i Gustavsberg arrangeras den 31 augusti till 2 september. Fri entré och fri parkering. Mer information finns på www.alltpasjon.nu