23 augusti, 2012

Epoca – helt nytt båtmärke från Nimbus skapare

Epoca är ett helt nytt båtmärke som har tagits fram av bröderna Hans och Lars Wiklund, Nimbus Boats skapare. Bröderna har tillsammans med designern Ted Mannerfelt och båtbyggaren Thore Berntsson skapat en modern båt efter moderna krav. Den finns i två versioner; en öppen båt med soft top och en mer kupébetonad variant.

Båten är mycket modernt uppbyggd med skrov och hela övriga båten byggd med vakuuminjicering och limning. Hela båten byggs med hjälp av 50 formar. Den säljs komplett utrustad med bland annat vattentoalett i ett utrymme föröver.

Allt plast- och detaljarbete är i högsta klass, som det blir när en båtbyggare som Thore Berntsson utför hantverket. Hans signum är de snygga trädetaljer i böjlimmad valnöt som finns på flera platser, bland annat instrumentpanelen och stolarna.

– Epoca skapades efter de krav vi själva ställer på en båt. Den ska vara rymlig och enkel att hantera, men den behöver inte gå så snabbt. Med en marschfart på 20–25 knop har Epoca goda sjöegenskaper, säger Lars Wiklund till Båtliv.

Epoca har redan testats flitigt av bröderna Wiklund och båten är byggd i fem exemplar. Kommande helg visas den i Långedrag.

– Vår avsikt är inte att bli en volymproducent med Epoca. Vi har redan byggt upp ett framgångsrikt företag med Nimbus Boats. Men vi säljer Epoca till dem som är intresserade av en båt med nytänkande, säger Hans Wiklund.

Tekniska specifikationer
Längd: 7,50 m
Bredd: 2,86 m
Vikt: 2 100 kg
Bränsletank: 200 liter
Vattentank: 70 liter
Antal personer: 8
Motor: Volvo Penta D3-200
Maxfart: 34 knop
Pris: 1 575 000 kr komplett utrustad.
Info: www.epocayachts.se

Foto: Henrik Ljungqvist.