7 augusti, 2012

Ulrikkeholm och Björling Duell obesegrade hittills

Efter en inledningsdag med mycket vind i Lysekil Women’s Match är det två rutinerade damer som helt obesegrade toppar resultatlistan. Danska titelförsvararen Camilla Ulrikkeholm leder på tre segrar, med Marie Björling Duell från GKSS i Göteborg hack i häl på två vinster. – Det var rimligt säkra segrar, som vi bäddade för redan genom att göra fina starter idag. Vi har tränat mycket hemma i Skovshoved och får glädje av det nu, analyserar Ulrikkeholm och konstaterar att åtta års erfarenhet av båttypen spelar stor roll.

För Marie Björling Duell och hennes besättning från Göteborgs Kungliga Segelsällskap är det visserligen första tävlingen sedan VM avgjordes i samband med Lysekil Women’s Match 2009. Då tog den forna världsettan, som toppade rankingen fyra år i sträck mellan 2001 och 2005, sitt sjätte VM-silver. Men trots det långa uppehållet visade Marie & Co i Lysekil idag att de är att räkna med:

– Vi har tränat en hel del inför vår återkomst till tävlingsarenan, men träning och tävling är ju helt olika saker. Med de snabba beslut som krävdes i dagens matchracing rasslade hjärnan igång ordentligt, säger Marie, som tycker det är roligt att kappsegla igen.

I vindar med kulingstyrka sköts förmiddagens seglingar upp, och inte förrän vid 13-tiden kunde de första matcherna dra igång. Schweiziskan Alexa Bezel är ensam om att ha seglat i dagens samtliga fyra flighter (grupp om tre matcher), och med två segrar och lika många förluster skuggar hon holländskan Mandy Mulder och hemmaseglaren Caroline Sylvan som delar tredjeplatsen så här långt med två vinster och en förlust vardera:

– Vi hade bra fart i båten men lite problem att få in manövrerna helt korrekt, och kände oss också lite sena alldeles för ofta, summerar Bezel, som hemifrån Zürichsjön är van vid att styra femmannabåten Blu 26.

– Kryssfarten var det inget fel på, men vi behöver mer tid för att få till snabba undanvindar också. Vid några tillfällen råkade vi tappa spinnakerskoten under båten, och det är ju inget som direkt ökar farten, konstaterar Mandy Mulder med ett snett leende.

– Det känns jättebra trots några småmissar och att vi var lite stressade ibland. Vi har bra samarbete och kommunikation i båten, så vi ser verkligen fram emot fortsättningen, säger Caroline Sylvan.

Lysekil Women’s Match fortsätter under onsdagen med round-robin (alla möter alla).

Ställning i Lysekil Women’s Match efter dag 1, inledningen av round-robin (alla möter alla).

Placering/namn/nationalitet/vunna matcher/förlorade matcher:
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 3 – 0
2. Marie Björling Duell, SWE, 2 – 0
3. Mandy Mulder, NED, 2 – 1
3. Caroline Sylvan, SWE, 2 – 1
5. Alexa Bezel, SUI, 2 – 2
6. Sally Barkow, USA, 1 – 2
7. Silvia Roca Mata, ESP, 0 – 2
7. Petra Kliba, CRO, 0 – 2
7. Anna Kjellgren, SWE, 0 – 2

Resterande program för Lysekil Women’s Match:
Onsdag 8 augusti, round-robin (alla möter alla) fortsätter Torsdag 9 augusti förmiddag, round-robin (alla möter alla) avslutas Torsdag 9 augusti eftermiddag, “kvartsfinal” en ny round-robin med de sex bästa inleds Fredag 10 augusti förmiddag, “kvartsfinal”-round-robin med de sex bästa avslutas Fredag 10 augusti eftermiddag, semifinaler påbörjas Lördag 11 augusti förmiddag, semifinaler avslutas Lördag 11 augusti eftermiddag, finalseglingar!

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Nio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto, Svitzer och Liros är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Info: www.lysekilwomensmatch.se
http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Foto: Dan Ljungsvik.