23 juli, 2012

Brittiska Aqua försvarade titeln i RC44 Sweden Cup

Det blev ingen seger på hemmavatten i RC44 Sweden Cup för Artemis och skepparen Torbjörn Törnqvist. Brittiska Aqua var bäst över de fyra dagarna och vann sex av totalt 13 seglingar vilket innebar att de försvarade sin titel från i fjol. Artemis fick nöja sig med tredje plats totalt.

Cameron Appleton, taktiker på Aqua, tror sig veta vad som avgjorde till deras fördel:

– Träningen vi hade i början av veckan var väldigt avgörande. Precis som idag hade vi då stora vågor och mycket vind och vi var det lag som spenderade mest tid på vattnet för att träna. Det fick vi betalt för idag, säger Appleton.

Söndagen bjöd på tuffa förhållanden på Marstrandsfjorden. Vindarna på upp mot 12 sekundmeter var dock inte det svårast. Det var de stora dyningarna. Ryska RUS-7 drabbades värst och fick bryta tävlingen sedan de brutit masten.

Det var ryska Katusha som tog täten i dagens första race, men ett flertal täta situationer med framför allt Artemis gjorde att de fick kämpa för sin seger. Den sista undanvinden blev relativt säker för ryssarna, medan Artemis knep andraplatsen framför totalledaren Aqua.

Dagens andra race blev en omväxlande historia där nästan samtliga båtar hade tätposition vid något tillfälle. Men som vanligt kom Aqua starkt i slutet och med 200 meter kvar gick man om ryska Nika och vann. Artemis seglade in på en sjätteplats vilket innebar att Aqua säkrade totalsegern i RC44 Sweden Cup 2012 trots att en segling återstod.

Tävlingens sista segling blev en bra sammanfattning av veckan, där Aqua återigen seglade i mål som vinnare efter ett stabilt race. Österrikiska AEZ tog rygg på Aqua och slutade tvåa, medan Artemis blev tredje båt över mållinjen. Därmed tog svenskarna även tredjeplatsen totalt.

Totalt efter fyra av fem regattor i RC44-cupen ligger svenskarna på en andra plats. Aqua leder inför sista tävlingen som avgörs i Adris, Kroatien 3-7 oktober.

Foto; MartinezStudio/RC44 Class.

Info: www.RC44swedencup.com

Slutställning efter 13 seglingar
1. Team Aqua, Storbritannien, 36 poäng
2. Katusha, Ryssland, 54 poäng
3. Artemis Racing, Sverige, 55 poäng
4. Aleph, Frankrike, 56 poäng
5. Peninsula Petroleum, Storbritannien, 75 poäng
6. Synergy, Ryssland, 82 poäng
7. Team Nika, Ryssland, 87 poäng
8. AEZ, Österrike, 88 poäng
9. No Way Back, Holland, 96 poäng
10. RUS-7, Ryssland, 106 poäng
11. AFX Capital, Italien, 126 poäng