17 juli, 2012

Tuff segling i årets Pantaenius Bohusracet

Av 131 startande båtar kom 85 i mål efter ett tufft dygn i Bohusläns skärgård. Som vanligt på Pantaenius Bohusracet, var det en trevlig blandning på de startande med allt från supersnabba F 18 till “den gamle” seglarräven Stellan Westerdahl i sin Maxi 77+.

För klasserna som lämnade Uddevalla på förmiddagen, stämde prognosen med sydostliga vindar upp till 10 m/s bra, men senare på eftermiddagen när de lite snabbare båtarna startade hade vinden vridit mer på syd och bjöd på byig vind upp till 23 m/s. Senare på kvällen dog vinden ut helt och istället för hård byig vind fick seglarna kämpa med läns och gammal sjö, nog så tufft när man har den hårda kryssen genom Hakefjorden i kroppen.

Länge såg det ut som att Hans och Karl-Melker Oskarsson i sin mycket väl seglade Accent skulle ta hem årets totalseger, men det blev till slut Lars-Bertil Gustafsson och Per Lindell i sin snabba First Class 10 som slank förbi och fick kliva högst upp på pallen. Förra årets vinnare, Anne och Arild Heldal i Hansson 31 var tillsammans med Gunnar Ödman som med sin Luffe 4004 haft en väldigt fin säsong, något av favoriter, men även om båda gjorde bra ifrån sig så höll dom inte hela vägen i år.

Första båt i mål var en Smaragd som i ensamt majestät gled över linjen med en lika trött som lycklig besättning bestående av Sam Victorin och Jonas Fogde. Kommentarer man hörde på bryggan efter målgång var “Wasaloppet är mycket jobbigare” (Göran Bäckström,Dufour 40), “Jag kommer ha mer träningsvärk än efter Vätternrundan” (Jussi santonen, Arcona 340), “Jag vill inte göra om det idag, men vänta en vecka” (Dennis Svensson, IOR Enton) “Det hade ni inte väntat er” (Sam Victorin när han var först över mållinjen i sin Smaragd).

Info: http://vikenagir.se/

Bilden: Första båt i mål var denna Smaragd. Foto: Pantaenius.