6 juli, 2012

Västerhavsveckan i Lysekil 9-13 juli

Under Västerhavsveckan kommer det hända saker runt om i kommunen; politisk debatt, hajsläpp, båtturer, krabbfiske och nattvandringar bland havets djur är några av aktiviteterna som står till bjuds och såväl T/S Kvartsita, Havsfiskelaboratoriet SLU, Lovéncentrets forskningsstation Kristineberg och fiskebåtarna bjuder in till öppet hus. Allt detta och mycket mycket mer finns att göra och uppleva i årets upplaga av Västerhavsveckan! Detaljerat program finner ni på www.vasterhavsveckan.se

Pressmeddelande:

Vad händer?

Varje dag kommer det hända saker runt om i staden, här finns något för alla. Alla dagar utom onsdag kan man följa med forskningsfartyget R/V Oscar von Sydow ut på exkursion och se vilka djur man hittar på havets botten. Havets Hus kommer hålla tema-guidningar för den lite vuxnare publiken varje morgon och krabbfisketävling varje eftermiddag för de lite yngre. Nytt för i år är Havets Hus nattvandring, efter stängningsdag kan hugade komma och få en guidad tur i ficklampornas sken, vad gör fiskarna egentligen efter stängning?

Måndag

Måndagen börjar med traditionsenligt hajsläpp från Havets Hus brygga. Fyra småfläckiga rödhajar ska få prova fenorna på egen hand. Hajarna är uppfödda på Havets Hus och kommer förhoppningsvis bidra till att stärka beståndet av arten ute i det fria och ge oss mer information om hur de lever.

Tisdag – Västerhavsveckan extra

Under tisdagen kommer det vara lite extra, Kvartsita kommer ligga vid Anderssons kaj och ombord kommer en bemannad interaktiv utställning om havet finnas. På kajen kommer forskare från Lovéncentret Kristineberg visa upp provtagningsredskap och i Kyrkvik är det som vanligt full aktivitet hos Havets Hus och Havsfiskelaboratoriet SLU håller öppen trädgård. Passa på att besöka forskarna och få reda på mer om fisk och fiske! Vid fiskhallen kommer Fiskareföreningen Norden visa upp fiskebåtar och -redskap och berätta om sina räk- och kräfttrålar med rist. Såväl redskapsutvecklare som fiskare finns på plats för att visa upp och berätta om de selektiva redskapen.

Onsdag

På onsdag kommer Kvartsita fortsatt ligga vid kaj och nya utställare kommer ombord. På andra sidan fjorden slår Lovéncentret Kristineberg upp portarna och många forskare kommer finnas på plats för att berätta om sin forskning. Dessutom visas en fjärrstyrd filmade undervattenfarkost (ROV) upp och film från havets djup kommer visas. Passa också på att få gå en guidad tur på stationen mellan de populärvetenskapliga föreläsningarna.

Torsdag

På torsdagen intar politikerna Lysekil. Vi arrangörer i Lysekil vill lyfta miljöfrågorna till diskussion och har därför bjudit in företrädare för samtliga riksdagspartier. Vi är glada över att ha medverkande från samtliga partier, dock inte Sverigedemokraterna, de har inte svarat på inbjudan. Debatten äger rum på utomhusscenen i Havsbadet torsdagen den 12 juli, kl 17.00. Vi dåligt väder hålls debatten inne på Oscars.

Pressplatser ombord

Politikerna ges möjlighet att åka med forskningsfartyget R/V Oscar von Sydow på en tur. Tills havs kommer prover att tas från djupet. En marinbiolog från Havets Hus medverkar. Det finns några platser kvar och därför erbjuder vi pressen att åka med. Båten avgår från Havets Hus brygga kl 15.15. Eftersom båten endast tar 14 passagerare så måste vi få en föranmälan. Anmälan skickas via mail till ingegerd.thornadtsson@lysekil.se.

Vad är Västerhavsveckan?

Västerhavsveckan 2012 är ett initiativ av Västra Götalandsregionens miljönämnd för att uppmärksamma Västerhavets betydelse. Miljönämnden samordnar och marknadsför arrangemanget, ett stort antal medarrangörer fyller det med aktiviteter.

I år anordnas Västerhavsveckan för fjärde gången och i Lysekil kan vi erbjuda ett stort antal aktiviteter. Forskare, fiskare, fartygsföreningar och många andra visar upp sina verksamheter för stora och små. Det mesta är gratis eller rabatterat för besökaren!

Syftet med Västerhavsveckan är att öka intresset och engagemanget för havsmiljöfrågor och uppnå ett hållbart utnyttjande av havets resurser. Ett friskt och levande Västerhav är en förutsättning för en positiv utveckling i Västra Götaland.

Detaljerat program finner ni på www.vasterhavsveckan.se