5 juli, 2012

Om vattenbruk i Almedalen

Vattenbrukets utvecklingsmöjligheter är i fokus på ett seminarium fredagen den 6 juli i Almedalen där Göteborgs Universitet är en av arrangörerna. Sverige har en stor potential för odling av marin fisk genom sina långa kuster och många vattendrag, där ett ökat vattenbruk innebär nya möjligheter för tillväxt i kust och landsbygdskommunerna. Det är tankegångar som ventileras under seminariet.

Pressmeddelande:

Ökad fiskodling nödvändig
Dessutom är en ökad odling av fisk nödvändigt för att klara livsmedelsförsörjningen till världens växande befolkning och Sverige har en stor potential för odling av marin fisk.
Inom flera områden ligger Sverige i framkant när det gäller biologisk forskning och tekniskt kunnande och kan bli föregångare när det gäller utveckling av modern odlingsteknologi.

Utvecklingsmöjligheter presenteras
På seminariet kommer vattenbrukets utvecklingsmöjligheter att presenteras och diskuteras med forskare, myndighetspersoner och representanter från näringslivet.

En av föreläsarna är forskaren och marinbiologen Kristina Sundell.
Seminariet anordnas av Göteborgs universitet /Vattenbrukscentrum Väst, Vattenbrukarnas Riksförbund och Västra Götalandsregionen.

Medverkande:
Kristina Sundell, professor Inst biologi och miljövetenskap föreståndare, Vattenbrukscentrum Väst Göteborgs universitet. Anders Alanäära, professor Inst vilt fiske och miljö, SLU. Anna Blomqvist, enhetschef, Fiskeenheten Jordbruksverket. Henrik Hammar, Vattenbrukarnas Riksförbund. Hiroshi Tanaka, inköpschef, Lerøy. Christina Stenberg, seminarieledare, Kungsfenan. Niklas Wennberg, moderator för debatten, Hylapond.

Kontaktpersoner:
Susanne Lindegarth, forskare och marinbiolog, Göteborgs universitet, 0761-145757, susanne.lindegarth@bioenv.gu.se
Jenny Lööf Braticevic, kommunikatör, Göteborgs universitet, 0709-817955, jenny.loof@gu.se

Länk: http://www.vbcv.science.gu.se/