4 juli, 2012

Utredning om samhällets maritima resurser överlämnad till försvarsministern

Utredaren och departementsrådet Jan Hyllander har idag överlämnat sitt betänkande Maritim samverkan, SOU 2012:48 till försvarsminister Karin Enström. Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag på möjligheterna till utökad samverkan och samordning av statliga myndigheters maritima resurser.

Utredaren har skapat en överblick över de statliga sjöverkande myndigheternas maritima verksamhet genom en kartläggning av ansvar, uppgifter, organisation, resurser, lokalisering och nuvarande samverkan. Fokus har varit på den operativa verksamheten. Till kartläggningen hör även en genomgång av relevant författningsreglering.

Till utredarens övergripande slutsatser hör att det finns utrymme för ett antal förbättringar och att svenska staten saknar en samlad strategisk överblick av myndigheternas maritima verksamhet. Därmed blir det svårt att driva en samlad långsiktig strategisk inriktning och utveckling av verksamheten.

Förslagen tar fasta på ett antal utvecklingsområden som handlar om merutnyttjande av myndigheternas operativa resurser, infrastruktur, personalfrågor, sjöövervakning och sjöinformation samt investeringsplaner. För att få en mer strukturerad gemensam hantering av dess frågor föreslås inrättande av ett särskilt Råd för Maritim Samverkan, kallat MARSAM. Rådet kommer bidra till den strategiska överblick som staten saknar och förbättra statens möjligheter till strategisk inriktning av den maritima verksamheten. Vidare föreslår utredaren att regeringen överväger att på sikt förändra huvudmannaskap för sjö-och flygräddningen inklusive ansvar för räddningshelikopterverksamheten. Utredaren lämnar även vissa förslag avseende personal och materiel inom de sjöverkande myndigheterna som bör inkluderas i försvarsplanering för krig och höjd beredskap.