27 juni, 2012

Åtta av tio som drunknar är män

Svenska Livräddningssällskapet, SLS, har genomfört en undersökning* om vuxna svenskars attityder till vattensäkerhet. Det finns tydliga skillnader mellan olika målgrupper och med den stundande midsommarhelgen tycker vi det är extra viktigt att påpeka ökad riskbenägenhet – i synnerhet hos män.

– Generellt sett är åtta av tio som drunknar män – en häpnadsväckande siffra. Förklaringen, som bekräftas av vår undersökning, är att män utsätter sig för fler och större risker vid vatten, säger SLS generalsekreterare Karin Brand.

Riskbenägenheten består i en mängd olika faktorer, men undersökningen visar bland annat att dubbelt så många kvinnor använder flytväst jämfört med män och dubbelt så många män dricker mycket alkohol i samband med bad och båtliv.

Män och risker
Undersökningen visar att män utsätter sig för fler och större risker än kvinnor:

• 12 procent av männen har badat efter att ha druckit alkohol motsvarande minst fem starköl jämfört med 4 procent av kvinnorna

• 19 procent av männen har åkt båt efter att ha druckit alkohol motsvarande minst fem starköl jämfört med 10 procent av kvinnorna

• 26 procent av männen att de använder flytväst i större motorbåt jämfört med 52 procent av kvinnorna

Fritidsbåt och flytväst
Fyra av tio använder aldrig eller sällan flytväst i fritidsbåt samtidigt som sex av tio (män: 50 procent kvinnor:70 procent) anser att det borde vara lag på flytväst för vuxna i båt.