26 juni, 2012

Vet du var du är i sommar?

Under sommaren vistas många ute i landets skärgårdar, i fjäll och i skog och vet inte alltid exakt var de befinner sig. Cirka sju av tio samtal till SOS Alarm kommer från en mobiltelefon och till skillnad från de fasta telefonerna så finns det svårigheter i att lista ut var hjälpsökaren befinner sig, om de själva inte vet.

– Mycket händer under sommaren, folk är i rörelse på ett helt annat sätt, många av sommarens olyckor sker kring vatten och på vägarna. Det är oerhört värdefullt för oss om man vet var man befinner sig, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

– Våra 112-operatörer får det svårare att lokalisera den hjälpsökande, då många inte vet exakt var de befinner sig under semestern, fortsätter Anders Klarström. Det gör att vi förlorar tid när vi ska skicka hjälp till den nödställde vilket i förlängningen kan betyda skillnad på liv och död.

SOS Alarm sammanställer varje år en checklista för en tryggare sommar med några enkla och konkreta tips på vad du kan tänka på om olyckan skulle vara framme.
1. Ta i förväg fram positionen för den plats där du ska befinna dig. Se t ex. ”visa koordinater” på www.hitta.se/karta eller http://kartor.eniro.se/
2. Skriv ut SOS Alarms ”nödparlör” från SOS Alarms hemsida. Särskilt viktig för den som ska på Europasemester. I parlören finns några vanliga fraser i en nödsituation, översatta till de vanligaste europeiska språken. Vik ihop och spara i passet och/eller bilen. Ladda ner parlören på www.sosalarm.se/sommarinfo
3. Lägg in dina närmaste anhöriga i mobiltelefonens adressbok under namnet ICE (In Case of Emergency).

Fler tips för en säkrare sommar finns på www.sosalarm.se/sommarinfo