25 juni, 2012

Skärgårdslandstingsrådet kräver lösning för det småskaliga fisket

Havs- och vattenmyndigheten måste snarast finna en lösning för det småskaliga fisket i Stockholms skärgård i sommar. Det säger Miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) efter att ABC rapporterat om att Havs- och vattenmyndigheten endast tillåter storskaligt fiske under resten av sommaren.

Enligt beslut från Havs- och vattenmyndigheten får endast två procent av fisket i Stockholms skärgård ske genom det småskaliga fisket. Resterande rättigheter har gått till det storskaliga fisket som till stor del utförs av företag från västkusten.

– Det småskaliga fisket i Stockholms skärgård är inte bara en viktig kulturfråga för skärgården, det har också en viktig miljöaspekt. Det kustnära skärgårdsfisket belastar inte de samlade fiskbestånden i Östersjön tillnärmelsevis lika hårt och transporterna blir kortare, säger Gustav Andersson.

Miljö- och skärgårdslandstingsrådet kräver nu att Havs- och vattenmyndigheten ändrar sitt beslut och hittar en lösning.

– Det småskaliga fisket måste tas tillvara, både för miljöns skull och för att boende och besökare i skärgården ska kunna njuta av bland det bästa skärgården har att bjuda. Att dra undan mattan för ett lokalt fiske som har en betydande lokal efterfrågan och mervärden i besöksnäringen, till förmån för fiskmjölsproduktion på västkusten är en vansinnig värdeförstöring, säger Gustav Andersson (C).