25 juni, 2012

Snorkelled för rörelsehindrade och synskadade på Björnö

Rörelsehindrade och synskadade får i en unik satsning möjlighet till upplevelser utöver det vanliga under ytan. Snorkelleden, som självklart är öppen för alla, har anpassats för personer med speciella behov. Förra veckan invigdes Skärgårdsstiftelsens nya snorkelled på Björnö, längst ut på Ingarö i Värmdö kommun. Den 200 meter långa undervattensleden går från en tillgänglighetsanpassad brygga och vidare längs klipporna invid badplatsen Torpesand. Projektet är finansierat av WWF och Skärgårdsstiftelsen vill med detta ge fler möjlighet att upptäcka Östersjöns marina miljö.

– Det är roligt att kunna erbjuda en så spännande och samtidigt så pedagogisk upplevelse. Jag är övertygad om att det här kan vara ett nytt sätt för nya målgrupper och nya åldersgrupper att upptäcka skärgården och förstå betydelsen av ett levande skärgårdshav, säger Skärgårdsstiftelsens styrelseordförande Gustav Andersson som själv hoppade i vattnet och invigningssnorklade.

Det behövs bara cyklop och badkläder för att ta sig runt snorkelleden. Ned till bryggan går en hårdgjord stig anpassad för rullstolar och vid bryggan finns även en omklädningshytt. Längs klipporna och i vattnet finns mycket vackert och intressant att se och uppleva t.ex. tångsnällor, blåstång och musslor och området är som gjort för en trevlig snorklingstur.

Skärgårdsstiftelsen har sedan tre år tillbaka även en snorkelled på Nåttarö i Nynäshamns kommun. Leden på Björnö har liksom Nåttaröleden skyltar på förankringsblock av cement, som ligger längs botten. Precis som vid Nåttarös snorkelled finns det handtag och diskborstar förankrade i skyltarna för att besökaren ska kunna hålla sig fast och borsta bort eventuell påväxt. På Björnö finns det även skyltar med taktil text och blindskrift/punktskrift fastsatta på bojarna vid ytan. Mellan varje skylt löper en bottenlina som visar stigens dragning.

Skärgårdsstiftelsens vd, Lena Nyberg, är mycket glad över satsningen vid Björnö:

– Skärgårdsstiftelsen uppdrag är att skapa förutsättningar för alla att kunna få njuta av Stockholms skärgårds vackra natur. Genom denna snorkelled kan vi både skapa förutsättningar att se Björnö naturreservat under ytan och dessutom öppna möjligheten för personer med funktionsnedsättning att uppleva något de inte tidigare kunnat uppleva, säger hon.