22 juni, 2012

Två nya böcker i serien med Hamnguider

Hamnguiderna som ges ut av norska Skagerrak Forlag har hittills täckt kustområdet från Kirkenes i Nordnorge till Arholma norr om Stockholm. Hamnguiderna 1 – 8 sträcker sig tillsammans över den svenska ostkusten, sydkusten och västkusten, danska farvatten och hela den norska kusten.

Serien, som blivit en internationell succé med flera delar översatta till tyska och engelska, kompletteras nu med två helt nya och mycket efterfrågade delar:
Hamnguiden 9 Göta kanal, Vänern och Vättern samt Kinda kanal, Vikingaleden, Dalslands kanal, Trollhätte kanal och Göta älv.

De största svenska insjöarna med sina anslutande kanaler är mycket populära färdmål för båtfarare. Hittills har det dock inte funnits någon samlad guide över dessa sevärda och välbesökta vatten. Men i Hamnguiden 9 beskrivs nu 209 natur- och gästhamnar i Sveriges inre utförligt:

– I Hamnguiden 9 har vi använt våra egna erfarenheter, men också tagit intryck från alla färgstarka personligheter vi mött, alla entusiaster som håller kanaler och sjöar levande. Vi har pratat med kunniga kanalfarare och med inbitna insjöfantaster. Med tillsynsmän, krogägare, vandrarhemsvärdar, hamnkaptener och turistbyråvärdinnor, berättar Emma Glaumann, en av författarna.

– Sedan har vi googlat och läst böcker, ringt tusentals telefonsamtal, sorterat, bearbetat och sammanställt all den viktigaste och mest användbara informationen i Hamnguiden 9, fortsätter hon.

– Karska kustseglare fnyser gärna lite föraktfullt när kanaler och sötvattensfärder kommer på tal. Själva båtlivsfostrade vid havet har vi väl nickat med, men efter några egna kanalturer och insjöseglatser har vi verkligen charmats, säger Joakim Hermansson, medförfattare till Hamnguiden 9.

Läckö slott är en av de populära hamnarna som beskrivs utförligt i Hamnguiden 9

I Hamnguiden 9 presenteras varje hamn med ett detaljerat sjökort, en flygbild, en beskrivande text och en faktaruta. Markeringarna på flygbilderna och sjökortet ger dig en snabb översikt över varje hamn, med dess atmosfär, faciliteter, inseglingsleder, faror och förtöjningsmöjligheter. Stenar och grund att tänka på speciellt är markerade på bilderna.

Texten i Hamnguiden 9 beskriver platsens historia och tipsar om olika aktiviteter som finns att tillgå i hamnen. Den ger också information om ankarfäste, var det är lugnt och tryggt att ligga, hur du förtöjer säkrast och vad du bör vara speciellt uppmärksam på.

Hamnguiden 10 Skandinavia
I Hamnguiden 10 Skandinavia finns 700 av seriens populäraste hamnar

Hamnguiderna 1 – 9 beskriver tillsammans fler än 3 300 hamnar i Sverige, Danmark och Norge. I Hamnguiden 10 har vi samlat ett urval ur de tidigare utgivna guiderna, med seriens 700 mest populära hamnar. Hamnguiden 10 ger dig den perfekta översikten över hela det här spännande seglingsområdet. Svenska hamnar presenteras med svensk text, danska hamnar med dansk text och norska hamnar med norsk text. Vid varje hamn finns dessutom en sammanfattning på engelska.

Varje hamn presenteras med ett detaljerat sjökortsutdrag, en flygbild, en beskrivande text och en faktaruta. Texten är en sammanfattning av den som finns i de andra Hamnguiderna. Bilder och sjökortsutdrag har förminskats i förhållande till hur de presenteras i Hamnguiderna 1 – 9. Hamnguiden 10 är inbunden med hårda pärmar och hamnarna i den presenteras löpande.

I Hamnguidernas sjökortsutdrag finns fler djupdetaljer än på vanliga sjökort och plotters. Inseglingsleder, förtöjningsmöjligheter, bränningar och grund är markerade både i bilderna och i sjökortsutdragen.

Hamnguiden 10 är 545 sidor i formatet 210 x 300 mm. Den omfattar 700 hamnar och kostar 598 kronor.

Info: www.havneguiden.no

Info: www.skagerrakforlag.no