19 juni, 2012

Håll Sverige Rent ny partner i Initiativet Hållbara Hav

Stiftelsen Håll Sverige Rent blir partner till Initiativet Hållbara Hav i ett långsiktigt samarbete. Håll Sverige Rent arbetar för att motverka nedskräpningen, öka återvinningen och främja miljömedvetandet hos individer och organisationer. Bland annat arbetar organisationen med kampanjer som de Nationella Skräpplockardagarna och Kusträddarna samt med miljöutmärkelser som Grön Flagg, där förskolor och skolor får ett verktyg för att arbeta med miljöfrågor.

”Vårt vackra innanhav Östersjön står inför många hot, inte minst från allt skräp som hamnar på stränderna och i havet. Initiativet Hållbara hav är ett utmärkt tillfälle att visa alla som bor och vistas kring Östersjön vilka utmaningar vi står inför och hur man själv kan bidra till lösningen”, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent.

Initiativet Hållbara Havs viktigaste ambassadör för Östersjöregionen är briggen Tre Kronor af Stockholm, ett unikt 46 meter långt fartyg från 2008 byggt enligt förlaga från 1850-talet.
I juli och augusti kommer skeppet att besöka 10 hamnar i sommarsverige med start i Visby under Almedalsveckan för att skapa fokus kring Östersjöns framtida utveckling och hållbarhetsfrågor.

-“Vi är glada att välkomna Håll Sverige Rent till Initiativet Hållbara Hav. Det finns en naturlig koppling mellan Håll Sverige Rent och vårt arbete med östersjöfrågor. Håll Sverige Rent är ett starkt varumärke och har en vision om ett skräpfritt Sverige som stämmer väl överens med Våra tankar om ett friskare Östersjön”, säger Anders Mannesten, marknadschef på Briggen Tre Kronor.

FAKTA Initiativet Hållbara Hav

Initiativet Hållbara Hav påbörjades i september 2011 och är ett gränsöverskridande och tvärvetenskapligt samarbete mellan kommersiella aktörer, ideella organisationer, forskarvärlden och offentlig sektor. Medverkande i Initiativet är för närvarande förutom Stiftelsen Håll Sverige Rent bland andra det svenska Hovet, WWF, C2 Vertical Safety, MSC, Baltic Sea Action Group, Miljödepartementet, HaVsmyndigheten och Stockholms universitet.
Huvudpartner för Initiativet Hållbara Hav är TeliaSonera.

Initiativet Hållbara Hav 2012

•Almedalen – Kick off Hållbara Hav 20120704
Miljöutställningen invigs
Skräpdykning med Håll Sverige Rent och Folke Rydén Production
•Den svenska resan v 28 – 34
Visby-Kalmar-Karlshamn-Simrishamn-Helsingborg-Karlskrona-Västervik-Nyköping-Stockholm *
I flera hamnar presenteras Miljöutställningen och skräpdykningen, seminarier, lokala aktiviteter.
•Den internationella resan v 35 – 39
Helsingfors-Tallinn-Riga-Köpenhamn *
I Köpenhamn genomförs bland annat ett möte mellan den danska och svenska miljöministern ombord på Briggen.
* Preliminära ruttplaner.

Läs mer på www.hallbarahav.nu