11 juni, 2012

Vattenkunskap – din bästa livräddningshjälp

Under veckan 11-17 juni arrangerar Svenska Livräddningssällskapet, SLS, en landsomfattande Vattensäkerhetsvecka. Många av landets kommuner kommer under veckan att ge allmänheten information och kunskap om hur man kan bli tryggare i och vid vatten.

Sverige har nära 100 000 sjöar, en lång kuststräcka och otaliga vattendrag. Fantastiska platser för fritid och rekreation. Men det gäller att ha vattenkunskap för att kunna vistas tryggt och säkert i och på vatten. Under de senaste tio åren har fler än 1 200 personer drunknat i Sverige.

Vattenkunskap är att kunna simma men också veta hur man undviker risker vid vatten. Fler än 2 miljoner vuxna svenskar tror inte att de kan simma 200 meter enligt SLS attitydundersökning 2012. Många av de som tror att de kan klara av det har inte provat på tio år. Många känner också oro i och vid vatten och skulle önska att de hade mer kunskap. Med ökad kunskap och vattenvana hoppas Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med landets kommuner kunna minska antalet omkomna.

Det är under månaderna juni, juli och augusti som de flesta drunkningsolyckor sker. Det är nu hög tid att förbereda sig för sommaren. Testa simkunnigheten genom att simma 200 meter och ta Simborgarmärket. Se till att flytvästarna är funktionsdugliga och kontrollera båtens säkerhet. Vi kan hjälpas åt att se till att de fler än 70 000 livbojar som finns i Sverige är hela och skulle kunna fungera om du eller någon annan skulle behöva dem.

Vattenkunskap är din bästa livräddningshjälp – den har du alltid med dig.