8 juni, 2012

Hållare för yttre antenn ger bättre mottagning för iPhone och iPad

Det svenska företaget Brodit har utvecklat en ny hållare med yttre antennanslutning som ger betydligt bättre och pålitligare mobiltäckning för iPhone och iPad i bilen. Den starkare antennsignalen överförs trådlöst från hållaren, som också laddar telefonen.

Trots ett väl utbyggt mobilnät finns det i Sverige fortfarande områden med svagare täckning. I glesbygden står masterna glesare och i städerna kan signalerna blockeras av höga byggnader.

Brodits lösning på problemet är en ny hållare med yttre antennanslutning som gör det möjligt att prata i mobilen utan avbrott på de flesta vägsträckor, surfa mobilt med vettig hastighet även på platser där bredband saknas och t ex lyssna på Spotify utan irriterande avbrott.

Hållaren monteras på ett fäste på instrumentbrädan och ansluts till en yttre antenn utanpå bilen eller i fönsterrutan. Den yttre antennen fångar upp även svaga signaler som telefonens egen antenn inte känner av och överför dem trådlöst till telefonen via hållarens inbyggda induktiva antenn. Den yttre antennen ger avsevärt bättre och pålitligare mobiltäckning än telefonens antenn.

Utöver bättre mottagning ger hållaren även laddning till mobilen. Den är enkel att montera och lätt att använda. I de flesta fall kan användaren göra installationen själv. En kulled gör att mobilen lätt kan vridas till önskat läge så att den hamnar inom bekvämt syn- och räckhåll.

Inledningsvis lanseras de nya hållarna för de senaste iPhone- och iPad-modellerna och de finns för telefoner både med och utan skal/skin. Eftersom Brodit både utvecklar och tillverkar sina hållare i Sverige, kan företaget även ta fram hållare till andra typer av mobiltelefoner och surfplattor om efterfrågan finns. Brodit har snart 30 års erfarenhet av produkter för fordons­montering av mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning.

– Vi tror mycket på vår nya hållare med yttre antennanslutning. Den erbjuder en lösning på ett stort problem som funnits så länge mobilen har använts. Det är också extra roligt att vara först med en så avancerad produkt som är helt framtagen i Sverige, säger Ebbe Johansson, som är Brodits grundare och vd.

– Idag är många beroende av sin mobiltelefon och nu får alla som har dålig mobiltäckning helt nya förutsättningar att använda mobilen. De flesta kommer att använda hållaren i bilen men den fungerar lika bra i t ex båten eller – i kombination med ett bordsställ och bluetoothhandsfree – hemma, i sommarstugan eller på jobbet.

Hållaren är mönsterskyddad och kan köpas i tele­fackhandeln. Den kostar från ca 800 kr.