5 juni, 2012

46 hamnar och 35 stränder hissar Blå Flagg

Den internationella miljömärkningen Blå Flagg är den enda av sitt slag som riktar sig till hamnar och stränder. Blå Flagg står för en ren, säker och turistvänlig anläggning och delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent. I år är det 81 hamnar och stränder runt om i Sverige som hissar den blå flaggan på Världsmiljödagen, bland dessa är det fem nya hamnar och två nya stränder som får miljömärkningen.

En hamn eller strand som har Blå Flagg jobbar aktivt med att öka miljömedvetenheten både inom den egna verksamheten och mot sina besökare. Med miljömärkningen som stöd får anläggningarna hjälp i arbetet med miljö- kvalitetsfrågor.

– Vi är glada över att alla hamnar och stränder som hissar Blå Flagg i år också bidrar till Håll Sverige Rents vision om ett skräpfritt Sverige genom tydlig skyltning, miljöinformation och bra rutiner för städning och tömning av papperskorgar, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent.

För att få Blå Flagg måste hamnarna och stränderna uppfylla ett antal kriterier. Kan man inte följa dessa blir man av med sin flagga. För stränder handlar kriterierna om vattenkvalitet, säkerhet, service, den egna miljön och miljöinformation till besökare. Hamnar ska ha en hög säkerhetsstandard, erbjuda god service, arbeta aktivt med sin hamnmiljö, erbjuda miljöinformation till besökare och vattnet ska vara rent och fritt från exempelvis skräp.

En hamn med Blå Flagg måste även kunna ta emot båtarnas toalettavfall vilket går hand i hand med en av Blå Flaggs hörnstenar rent vatten.

Blå Flagg är en internationell miljömärkning för hamnar och stränder och drivs internationellt av FEE, Foundation for Environmental Education. Håll Sverige Rent ansvarar för miljömärkningen i Sverige. I år hissas cirka 3400 flaggor runtom i världen. Sverige är ett av 40-tal länder, både inom och utanför Europa, där strand- och hamnbesökare kan välja en anläggning med Blå Flagg och därmed försäkra sig om att den har en viss standard. Blå Flagg-säsongen invigs 5 juni på Världsmiljödagen.

En lista på samtliga 81 hamnar och stränder som i år får Blå Flagg finns att läsa på: www.hsr.se/blaflagg