5 juni, 2012

Vattensportens dag 16 juni i Sigtuna kommun

På initiativ av vattensportföreningarna genomför Sigtuna kommun tillsammans med föreningarna vattensportens dag den 16 juni i Sigtuna stad. Kanotpaddling, dykning, segling, regatta och helikopterräddningsövning är några inslag under dagen.

– Det är jättekul med föreningarnas initiativ till en gemensam aktivitet! De ger invånarna inte bara möjlighet att prova på olika vattensporter, de vill också erbjuda dem att komma ut på Mälaren och uppleva kommunen från den sidan också, säger Anna Johansson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i en kommentar.

För ett par år sedan färdigställde Sigtuna kommun en drygt 5,5 km sammanhållen strandpromenad längs med vattnet i Sigtuna stad. Utvecklingen av strandpromenaden fortsatte under 2011 med komplettering av sittplatser, nya bryggor och en förändring av hamnområdet.

Nu har vattensportföreningarna tagit initiativ till en gemensam dag där vattnet står i fokus. Olika aktiviteter som besökare kan delta i och prova på kommer att äga rum längs Sigtuna stads strandpromenad:

Aludden
– prova på jollesegling

Sigtuna hamn/Sigtunafjärden
– regattasegling
– båtutställning
– sjöturer med öppna båtar
– prova på segling i Sigtunafjärden
– öppet hus i hamnpaviljongen
– testa hjärtstartare

Strandpromenaden ”Solbryggan”
– uppvisning av utrustning och dykning
– prova på linförare

Aquacenter, Garnsviken
– kanotpolo
– motionspaddling
– prova på paddling
– prova på drakbåt
– prova på att åka vattenskidor

Under dagen kommer en sjöräddningsövning med helikopterräddning ske vid Aquacenter i Garnsviken, samt en sjöräddningsinsats och sjösäkerhetsutbildning på Sigtunafjärden. Dessutom blir det möjlighet till geocatching och tipspromenad.

– Mälarpiraterna erbjuder aktiviteter för alla åldrar, motionspaddling, kanotpolo och drakbåt under dagen. Vi hoppas att så många som möjligt passar på att prova på de olika aktiviteter som klubben har att erbjuda, säger Kerstin Öberg, ordförande Kanotklubben Mälarpiraterna i en kommentar.

Medverkande föreningar
Sigtuna Båtklubb, Märsta Båtklubb, Märsta Sportdykarklubb, Kanotklubben Mälarpiraterna, Sigtuna Vattenskidklubb, Frivilliga Resursgruppen (FRG), Sjöräddningssällskapet (SSRS)

Vattensportens dag äger rum lördagen den 16 juni kl. 12.00-16.00 längs med strandpromenaden i Sigtuna stad. Samtliga aktiviteter som erbjuds är gratis.