4 juni, 2012

Söderling till VM-ledning

Tobias Söderling gjorde jättebra ifrån sig i VM-premiären i Halbendorfer för F4s klassen, även om han då inte nådde upp till prispallen. Nu i helgen körde han lika bra, men denna gång räckte det ända fram t.o.m. upp till totalseger. Tobias gick därmed också upp till VM toppen totalt sett. Nästa race är Europamästerskapet på Riddarfjärden den 16-17 juni.

I Brodenbach, som ingick i ADAC-serien, var det första gången som Söderling körde 2-punktsbana. När han väl kört in sig på det så trivdes han ypperligt. Han var snabbast där på tidsträningen och fick hem slutsegern. Frågan var nu om han skulle kunna göra om bedriften två veckor senare nu i Frankrike och i VM-serien.

Det gick ypperligt, inte bara för Tobias utan för fler svenskar. Daniel Sparring var tvåa under tidsträningen, följd av Oskar Samuelsson. Dessutom var Friberg femma. Det såg nästan ut att vara ett SM race.

Tävlingarna drabbades endast av en incident när en fransman lade sig upp o ner i andra heatet. Fördelen för konkurrenterna var att det inträffade först på 10:e varvet, så heatet kunde räknas. Annars var det ju i omstarten i andra heatet som Tobias missade i Tyskland. Nu blev det fyra raka heatsegrar för Söderling. Marginalerna är inte stora, men de var på hans sida hela tiden.

Daniel Sparring höll sin andraplats från tidsträningen, under första och andra heatet. I tredje missade han en del kom först 8:a, varför han fick köra taktiskt och se till att han bärgade andraplatsen totalt i sista heatet.
Oskar Samuelsson hade bra förutsättningar med fin startposition, men tappade en placering i första heatet. Det andra blev inte bra, men i det tredje så räddade han äran genom att göra en fin sista kurva och bra acc så att han på mållinjen passerade Maniewski. Polacken som vann första VM racet hade oflyt denna dag. I andra heatet så havererade hans bästa propeller.

Edin kör fort, men satsar lite för friskt ibland i böjarna. Nu klarade han sig från att köra på någon boj, så racet blev billigt denna helg för honom, men han snurrade en gång och tappar förstås placeringar.

Nästa race för svenskarna är direkt avgörande EM:et på Riddarfjärden. Insatserna i Frankrike nu i helgen tyder på att vi gott kan ha förhoppningar om EM medaljer för fler svenskar.

Resultat, Evian Frankrike, VM-deltävling F4s
1) Tobias Söderling, Swe, 1200p
2) Daniel Sparring, Swe, 727p
3) Aron Tabori, Ungernm 620
4) Oskar Samuelsson, Swe, 619
5) Edgaras Riabko, Lettland, 554
6) Adrian Maniewski, Polen, 434
8). Erik Edin, Swe, 293p, 12) Niklas Friberg, Swe, 75.

VM-tabellen (efter 2 av 4 race)
1) Söderling, 33, 2) Maniewski, 30, 3) Sparring 26, 4) Riabko, & Rabori 22, 6) Samuelsson 21, 9) Edin 11, 14) Forss, 6, 17) Friberg, 4.