16 maj, 2012

Mångsidig och snabb båt för sjö och land

Iguana 29 är en märklig båt som passar för alla möjliga behov. Förutom att den planar och kan köras som en vanlig motorbåt i farter upp till 30 knop är den försedd med larvfötter. Den här båten kan därmed vara idealisk för alla som vill komma iland på grunda stränder eller köra grejer direkt med båten från hamnen upp till sommarstuga.

Iguana är en fransk båt, som har ett skarpt och V-format skrov som skär genom sjön. Det första intrycket man får av bilderna här intill är att Iguana 29 främst är en amfibiebåt, men enligt tillverkaren är det en lyckad blandning av båt och amfibiefordon.

För designen svarar Antoine Fritsch, som verkligen har lyckats med sin konstruktion att fälla in amfibiedelen i båtens skrov. Systemet beskrivs som ”enkelt” och är patenterat i hela världen.

Den första prototypen presenterades 2007 och produktionen kom igång under 2008. En hel del strukturella förändringar har därfefter gjorts innan båten fick sitt slutliga, nuvarande utseende.

När Iguana 29 snart börjar säljas till allmänheten har den en rad förbättringar jämfört med prototypen. Båten har bland annat ett speciellt bandsystem för att kunna köras på land. Detta drivs med en 40 hk motor. Till sjöss drivs båten av en 300 hk utombordare.

Tekniska specifikationer
Längd: 8,6 meter
Bredd: 2,5 meter
Djupgående: 0,45 meter
Vikt: 2 ton
Passagerare: 10
CE-klass: C
Toppfart på sjön: 35 knop
Fart på land: 8 km/h (begränsad)
Motor till sjöss: 300 hk utombordare
Motor på land: 40 hk motor med hydraulik och pumpsystem
Designer: Fritsch-associés
Konstruktör: Tanguy Le Bihan
Båtvarv: Iguana Yachts
Info: http://iguana-yachts.com/