11 maj, 2012

Tydligare information om kvaliteten på våra badvatten

Nu ska det bli en ändring i badvattenförordningen som innebär att allmänheten kommer att få enhetlig och tydlig information om kvaliteten på våra badvatten. Bakgrunden är EU:s badvattendirektiv från 2006 som genomförts i Sverige genom badvattenförordningen. Den ger kommunerna ett ansvar för kvaliteten på vattnet vid våra större badplatser.

– Jag välkomnar ett tydligt och enhetligt system för att informera allmänheten om badvattnens kvalitet i Sverige och i övriga Europa, säger miljöminister Lena Ek. Sverige har generellt sett mycket höga andelar badvatten som klassificerats som utmärkta eller bra. Med enhetlig skyltning får allmänheten tydlig och jämförbar information om alla badplatser som uppfyller kraven på en god miljö och skydd för människors hälsa, avslutar miljöminister Lena Ek.

Genom provtagningar och bedömningar av vattnet ska kommunerna se till att sådana föroreningar som kan skada hälsan identifieras och åtgärdas. Kommunerna har även ett ansvar för att årligen klassificera badvattnen enligt en fyrgradig skala som sträcker sig från “utmärkt” till “dålig” och att informera allmänheten om vattnets kvalitet.

Europeiska kommissionen har i ett beslut 2011 bestämt utformningen av tydliga och enhetliga skyltar, som ska användas vid Europas badplatser för att informera allmänheten om badvattnets kvalitet och – om det skulle vara nödvändigt – avrådan från bad.

Genom regeringens beslut kan Havs- och vattenmyndigheten meddela föreskrifter om hur kommunernas skyltar med information om badvattnens kvalitet ska se ut.

Bilden är från Sandhamn.