26 april, 2012

OK för bekämpning av stickmygglarver i Dalälven

Regeringen har i dag beslutat att tillåta att Naturvårdsverket ger tillstånd till bekämpning av stickmygglarver med VectoBac G såvitt avser vissa s.k. Natura 2000-områden i Dalälvens översvämningsvåtmarker. Beslutet avser delar av Heby, Tierps, Älvkarleby, Sala, Avesta, Gävle och Sandvikens kommuner. Bekämpningen får genomföras utifrån vad som är nödvändigt för att göra situationen uthärdlig under sommarsäsongen 2012.

Massförekomsten av stickmyggor vid nedre Dalälvsområdet är ett allvarligt problem. Förhållandena har vissa år varit olidliga för människor, som inte längre har kunnat vistas utomhus.

– Om det blir en stor mängd stickmyggor kan det innebära en fara för människors hälsa. Det är ett väsentligt allmänintresse att begränsa kläckningar av stickmyggor, säger miljöminister Lena Ek.

Naturvårdsverket har vänt sig till regeringen efter en ansökan från NEDAB, Nedre Dalälvens Utvecklings AB. Ansökan gäller bekämpning från helikopter och för hand. Ärendet har beretts av Miljödepartementet, eftersom det rör en prövning enligt miljöbalken.

I förhållande till ansökan får bekämpning endast ske där mängden stickmyggor vid något mättillfälle under de senaste 10 åren uppgått till minst 5 000 per fälla och fångstnatt. Områdenas närmare avgränsning ska fastställas av Naturvårdsverket vid den fortsatta tillståndsprövningen.

För att öka kunskapen om eventuella negativa effekter av bekämpning med VectoBac G i området har regeringen ställt villkor om att bekämpningen ska följas upp.

– Vi har varit angelägna om att kunna ge boende i området snabbt besked om en bekämpning av områdena för en bättre boendemiljö. Vi ger därför nu beskedet att Naturvårdsverket kan gå vidare att ge tillstånd för myggbekämpning. Samtidigt är det viktigt att vi försöker hitta sätt att hantera detta mer långsiktigt, säger miljöminister Lena Ek.

Ett omfattande arbete för att hitta alternativa lösningar pågår inom det landskapsstrategiprojekt som Länsstyrelsen i Gävleborg driver. Syftet med projektet är bl.a. att finna långsiktiga lösningar för att komma till rätta med grundorsakerna till problemen i området. Det handlar bl.a. om restaureringsåtgärder som ökad hävd av älvängar och ett samarbete med berörda aktörer för att kunna få till stånd en förändrad vattenföring, vilket förväntas ha en positiv effekt på den biologiska mångfalden och samtidigt påverka stickmyggsproduktionen negativt.

Återkommande bekämpning med VectoBac G är varken ekonomiskt eller ekologiskt hållbart. Det är därför viktigt att arbetet med regionala landskapsstrategier och skötselinsatser som kommit igång genom länsstyrelsens regi för att finna mer långsiktiga lösningar fortsätter.
Vectobac G är ett biologiskt bekämpningsmedel som är avsett att användas mot stickmygglarver. Kemikalieinspektionen godkände medlet, med vissa villkor, för bekämpning av stickmygglarver den 19 mars 2010.