24 april, 2012

12 m daycruiser med linjer från stridsbåt

Det nederländska varvet Breedendam, som grundades 1976, har blivit ett känt namn inom fritidsbåtar byggda i aluminium. Nya Breedendam MTB är en vackert formgiven daycruiser med rejäla mått. Hon är byggd i retrostil med designen hämtad från en Motortorpedbåt från andra världskriget. Varvet har redan byggt flera stycken MTB 30 och MTB 33 i samma stil och bestämde sig förra året för att förnya modellserien.

Den senaste modellen, MTB fourzero (bilderna) är helt och hållet byggd i aluminium, vilket ger henne en väldigt stark konstruktion och en vikt på i sammanhanget måttliga 12,6 ton. Båten har en totallängd på 13,37 meter och en bredd på 4,00 meter, vilket ger generösa innerutrymmen.

Båten är utrustad med dubbla IPS-motorer från Volvo Penta, vilket garanterar bra fartresurser och enkel hantering. Två stycken IPS600 motorer på 435 hk vardera ger Breedendam MTB fourzero en toppfart på hela 38 knop.

Skrovet erbjuds i flera olika färger med ”trälook” för att förstärka retrokänslan. Även fönsterramarna har träkänsla men tack vare aluminiumet är allt enkelt att underhålla. På skrovet finns en rejäl fender i rostfritt märkt med ”fourzero”.

Inredningen är tillverkad i högglansigt lackad teak. Ståhöjden är hela 2,00 meter och i pentryt finns alla önskvärda bekvämligheter inklusive kylskåp, en tvålågig spis, kombinationsugn och diskmaskin. Mitt emot pentryt finns en L-formad soffa i läder.

Förkabinen has en stor dubbelbädd med ergonomiska madrasser.

Båten är även utrustad med ett Can Bus elsystem och all elektronik ombord, inklusive multimedia, kan kontrolleras via en iPad.