20 april, 2012

Hurtigruten firar 120 år

År 2013 är det 120 år sedan DS Vesteraalen lade ut från Trondheim för första gången som en del av Hurtigruten. 120 år senare är konceptet och naturen desamma, medan upplevelserna har blivit ännu starkare. Söndagen den 2 juli 1893 klockan 08.30 lade DS Vesteraalen ut från kaj i Brattöra i Trondheim. Man satte kurs mot Hammerfest, och 67 timmar senare, den 5 juli klockan 03.30, lade man till kaj – 30 minuter före annonserad tid.

Pressrelease:

Grundaren Richard With var nytänkande och kombinerade kustrutten för lokalpassagerare och gods med internationell turism ända från den första turen. Han tryckte upp marknadsföringsmaterial och sålde norska naturupplevelser till världen. Det gör Hurtigruten än i dag.

Nästa års katalog är full av Världens vackraste sjöresa – oavsett när på året man vill resa. Hurtigrutens reseupplevelser längs den norska kusten har anpassats efter årstiderna.

Sommaren är fortfarande klassikern, men har de senaste åren fått stor konkurrens från aktiva vinterupplevelser genom programmet ”Hunting the light”. Vårprogrammet ”Arctic Awakening” har nyligen lanserats.

Bara på Hurtigruten kan man uppleva tre årstider längs världens vackraste kust på bara några få dagar. Medan det är sommar i Bergen kan vintern fortfarande ha sitt grepp om Finnmarken. Däremellan ligger Lofoten och njuter av vårsolen. Samtidigt tycker många att hösten är den vackraste tiden med sina färgsprakande akvareller och klara luft. Längst upp i norr är fjälltopparna redan pudrade av snö.

Hurtigruten vill vara det bästa sättet att uppleva Norge på. Tack vare vår snart 120 år långa tjänst längs kusten känner Hurtigruten till farvattnet och platserna som vi anlöper. Vi besöker totalt 34 hamnar på seglatsen Bergen–Kirkenes, och som gäst får man möjlighet att utforska naturen och kulturen.

2013 blir också det första året som vi tillämpar ett nytt musik- och kulturkoncept på alla elva fartyg i rutten. Artister med lokal anknytning kliver ombord och erbjuder gästerna unika kulturupplevelser i utvalda hamnar. För Hurtigruten som kulturbärare är det viktigt att bidra till utvecklingen även inom kulturlivet, och samarbetet med institutioner i hamnarna är viktigt.

Hurtigrutenupplevelsen kräver inte på något sätt att man har en hel vecka till sitt förfogande. Man bestämmer själv hur länge man vill vara ombord. Hurtigrutens fartyg seglar varje dag under hela året. Använd gärna Hurtigruten för en helgtur med familjen eller på egen hand. Hurtigrutenkänslan och upplevelserna kommer när fartyget lägger ut från kaj.

Läs mer i 2013 års katalog:
http://viewer.zmags.com/publication/b9ac98b8#/b9ac98b8/1