17 april, 2012

Ultimat husbåt för båtliv året runt

Här är den ultimata husbåten. Det är det holländska varvet Pedro-Boat som presenterade den här helt boanpassade båten på årets båtmässa i Düsseldorf. Båten är specialgjord för skyddade vattenvägar. Pedro-Boat Liberty 12,5×4,5 m.

Pedro Liberty 1250 är inte något andra hem utan tänkt som en vanlig båt som ska kunna köras omkring och förtöjas där ägarna vill vara. Nyheten med den här båten är att det är en riktigt påkostad båt med hög komfortnivå.

Bakgrunden är att varvet ser fler och fler kunder som vill tillbringa allt mer tid i båten och gärna på Europas många skyddade vattenvägar. En växande grupp vill dessutom tillbringa även vinterperioden i båten och då gäller det att ha en välisolerad båt med goda utrymmen.

Interiören i Pedros båt är flexibelt gjord för att passa många användare och användningsområden. Förutom skjutdörrar till uteområdena har båten väldigt bekväma möbler, ett pentry med hög kvalitet och ett riktigt badrum.

Överbyggnaden är i ett enda plan, helt utan irriterande steg och trösklar. Tack vare detta kan Liberty även anpassas för den som har rullstol eller liknande. I fören finns en stor sittyta medan skarndäcken med sina gångytor skyddas av en väl tilltagen reling.

Båten uppges vara lätt att manövrera, även av ovana skeppare. Den är försedd med standard bog- och häckpropeller, vilket underlättar tilläggningar avsevärt och gör manövreringen extremt enkel. En finess är en speciell förtöjningsstolpe, som gör att båten kan förtöjas helt utan linor. I Sverige ser vi liknande lösning på till exempel pråmar som förtöjs genom att en stolpe körs ner i botten…

Standardmotorn i Liberty är en Volvo Penta diesel, men båten kan även förses med elmotor eller hybridsystem.

Från och med i sommar finns Libertybåtar för charter hos tyska Yachtcharter Römer i Müritz och i Berlinregionen. Info: www.yachtcharter-roemer.de

Tekniska specifikationer
Längd: 12,50 meter
Bredd: 4,50 meter
Höjd: 2,50 meter
Djupgående: 0,90 meter
Fart: 8 knop
Framdrift: Diesel, el eller hybrid
CE-klass: C

Info: www.pedro-boat.nl