13 april, 2012

Kupébåt från Beneteau med utombordare

Franska Beneteau satsar stort på att ta ledningen bland världens båtföretag. Beneteau ska bland annat bygga motorbåtar upp till 100 fot och har kört igång en produktutveckling som håller högsta möjliga tempo. En av de storleksmässigt mindre nyheterna är denna Beneteau Barracuda, som hade premiär på båtmässan i Düsseldorf.

Barracuda är en mycket intressant båt på flera sätt. Planlösningen är väldigt enkel men smart utförd. Och båten är försedd med en stor utombordsmotor (enkel- eller dubbelmontage), vilket ökar rymligheten på ett fint sätt.

Båtens layout påminner på väsentliga punkter om kabinbåtarna från finska Targa men med utombordsmotor. Beneteau fortsätter därmed på den trend som en del varv har startat tack vare de nya stora utombordsmotorer som har lanserats de senaste åren.

Barracuda finns dessutom med eller utan flybridge för två personer. Skrovet har så kallad Air-step tekniken från Beneteaus Monte Carlo-serien. Det innebär som är luftsmort och är godkänd för singel- eller dubbelmontage upp till 400 hk.

Beneteaus egna argument för båten är att ”Vi vänder oss till dig som vill ha en sjövärdig och stabil båt för fiske utan att för den saken skull kompromissa på komfort, prestanda och användbarhet. Skrovet har fått den berömda Air-step tekniken. Arbetsytorna i fören och på akterdäck har gjorts stora och användbara för ett aktivt fiske. I den välinredda hytten tar du dig bekvämt mellan fiskeplatserna i farter på upp 40 knop.”

Den båt som visades på mässan i Düsseldorf var inte helt färdig för produktion, men enligt den svenska generalagentens hemsida kommer Barracuda att presenteras på den svenska marknaden till sommaren.

På båtmässan kostade Beneteau Barracuda 63 500 Euro plus moms och motor. I Sverige landar priset på knappt 1,2 Mkr med en Suzuki 300 hk inklusive moms.

Tekniska specifikationer
Längd: 8,78 m
Bredd: 2,98 m
Vikt: 3 200 kg
Max motor: 400 hk
Bränsletank: 285 liter
Pris: från 1 190 000 kr med Suzuki 300 hk och riklig standardutrustning
Info: www.dreammarine.se