5 april, 2012

Sjöräddningssällskapet satsar på massräddning

Trots att det varje år transporteras miljontals passagerare med färjor och kryssningsfartyg på svenska vatten finns fortfarande inget bra system för massräddning. Sjöräddningssällskapet har därför utvecklat ett system som gör att stora mängder människor snabbt kan räddas ur vattnet vid stora olyckor ute till havs.

Pressrelease:

Natten mellan den 14 och 15 april är det 100 år sedan Titanic förliste och i samband med detta vill Sjöräddningssällskapet uppmärksamma massräddningsfrågan.

– Det handlar om två saker. Det ena är vikten av gemensamma regelverk, genomarbetade rutiner och krav på träning. Det är först när en besättning är tränad som den har förutsättningar att klara en riktig olycka. Det andra är utrustning. Vi måste se till att fartyg är utrustade för att klara både evakuering vid egen sjönöd och att kunna bistå andra fartyg i sjönöd, säger Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet.

Ett system för massräddning
Sjöräddningssällskapet har tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Stena Line arbetat aktivt för att ta fram en hållbar lösning på massräddningsproblematiken. Detta har resulterat i massräddningssystemet FIRST (First Independent Responder Safe Transfer), som går ut på att det första fartyget som når fram till en olycksplats ska kunna bärga ett stort antal människor. FIRST består av såväl teknisk utrustning som träning av besättning. Mer information finns på projektets hemsida: www.first-rescue.org

Världskonferens i Göteborg den 3-5 juni
Sjöräddningssällskapet ligger i framkant och jobbar även för att påverka internationellt. Förhoppningen är att med FIRST-projektet ska kunna rekommendera FN-organet IMO (International Maritime Organization) att utveckla internationella regelverk för de nya systemen för massräddning. En världskonferens i Mass Rescue hålls i Göteborg den 3-5 juni 2012 där Sjöräddningssällskapet står som värd. Här kommer FIRST-projektet att visas för internationella intressenter. www.international-maritime-rescue.org

Miljoner passagerare i en växande industri
Det finns idag inget säkert sätt att rädda många människor från livbåtar, flottare eller från sjön. Antalet passagerarfartyg ökar, liksom antalet passagerare som dessa fartyg bär med sig. Enligt uppgifter från Financial Times rapport från årets kryssningskonferens i Miami så har kryssningsfartygen i världen mer än fördubblats mellan år 2000 och 2011. Resorna har ökat från 7,2 miljoner till 16,3 miljoner, 143 nya fartyg togs i bruk och 14 till står inför leverans i år.

– Internationellt så tittar man på hur Sjöräddningssällskapet och Sverige arbetar med massräddningsfrågan och vi ligger i absolut framkant med FIRST. Sverige kan spela en högst väsentlig roll i arbetet med att påverka reglerna IMO, vilket också är vårt mål, fortsätter säger Rolf Westerström.

Info: www.ssrs.se