5 april, 2012

Kolla gasolen innan du sjösätter båten

Varje år inträffar ett antal onödiga båtbränder, en del av dem på grund av felaktig gasolanvändning. Den vanligaste olycksorsaken med gasol är läckage i slangar och anslutningar.

Pressrelease:

Anders Rogstedt, affärsområdeschef på AGA Gas, svarar på tre frågor om gasolsäkerhet.

1. Vad måste jag tänka på innan jag sjösätter båten?
För att undvika en olycka ska gasolsystemet inspekteras noggrant innan det används, både gassystemet och slangen. Kontrollera också att ditt gasolsystem har en inbyggd läckagetestare, det är ett billigt och enkelt sätt att kontrollera tätheten i ditt gasolsystem. Du kan se om det strömmar gasol trots att du stängt av alla förbrukande enheter.
Om du använder någon av de allra minsta gasolflaskorna av campingtyp har de ingen flaskventil för enkel avstängning av gasflödet. Har du en sådan på din båt bör du se till att du har en avstängningskran omedelbart efter flaskanslutningen. Det finns till exempel reduceringsventiler med inbyggd avstängningskran att köpa.

2. Hur underhåller jag gassystemet?
Undersök slangen från gasoltuben så att den inte är sprucken eller läcker. Kontrollera med hjälp av såpvatten eller läckagedetektionsspray. Börjar såpvattnet bubbla är det ett tecken på läckage. Vid läckage och sprickor byt ut slangen mot en ny. Du ska alltid använda slangar som är godkända för gasol och är märkta -30C. Gasolslangar är vanligen orange till färgen.
Enklast är att byta ut både tryckregulator och gasolslang med jämna mellanrum t ex vartannat år beroende på hur sol- och väderutsatt din utrustning är. I tryckregulatorn, som säkerställer att du inte får för högt tryck till din gasolutrustning, finns ett gummimembran som åldras med tiden.

3. Vad ska jag göra om en läcka uppstår?
Gasol är egentligen luktfri men genom att tillsätta ett illaluktande ämne är det lättare att upptäcka en läcka. Om det börjar läcka gasol ska du:

 Stänga gasventilen för att stoppa gastillförseln
 Larma och varna
 Vädra. Använd inte elektrisk utrustning som kan skapa gnistor
 Leta reda på var det läcker
 Åtgärda läckan
 Kontrollera att det är tätt

– Gasol är ett säkert, miljövänligt och effektivt bränsle bara man vet hur man ska hantera det, säger Anders Rogstedt.

Info: www.agagasol.se

Info: www.alde.se