30 mars, 2012

Elegant 40 fots flybridgebåt från Azimut

Azimut presenterade för en tid sedan sin minsta och nyaste flybridgebåt: Azimut 40 Fly. Denna ”lilla” båt på 12,5 m visar på hur det stora Azimutvarvet tycker att båtar i den här klassen kommer att se ut framöver. Italienarna, tillsammans med de stora engelska varven, är ledande vad gäller nya trender.

Båtförsäljningen i Italien går riktigt uselt för tillfället. De senaste åren har nybåtsförsäljningen gått ned med cirka 70 procent och ingen vändning på marknadentycks vara i sikte.

Detta har fått de varv som har tillräcklig ekonomisk styrka att ta fram nya modeller i ännu högre takt än tidigare. De har också öppnat blickarna till nya marknader och hela Ferrettigruppen, som Azimut är en del av, har fått en ny kinesisk storägare efter att nästan ha gått i konkurs.

För många är Azimut detsamma som båtar med flybridge. De är kända för att bygga flybridgebåtar med elegans och modern teknik, men har även en rad andra modeller från mindre öppnar båtar upp till riktigt stora yachter på sitt modellprogram.

Azimut 40 Fly är designad för att vara både elegant och bekväm. Sex personer får till exempel plats runt matbordet i salongen. Båten är byggd för en ägarfamilj och har två kabiner med fyra kojer plus två till extrakojer som kan bäddas vid behov.

Tekniska specifikationer:
Längd: 12,24 m
Bredd: 3,86 m
Djupgående: 1,15 m
Vikt: 12,5 ton
Motorer: 2xCummins QSB 5.9 à 355 hk (265 kW)
Marschfart: 24 knop
Maxfart: 31 knop
Bränsletankar: 1 100 liter
Vattentankar: 390 liter
Kabiner: 2
Skrovvinkel: 17,9 grader