30 mars, 2012

Utmaning om vilken stad som blir Earth Hour Capital 2013

Igår gick startskottet för stadsutmaningen Earth Hour City Challenge som tar ett kliv ut i världen. WWF bjuder in städer från Kanada, Indien, Italien, Sverige och USA att delta i utmaningen där en stad kommer att koras till Earth Hour Capital – världens klimatsmartaste stad – i mars nästa år.

Genom att bredda initiativet hoppas WWF få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling som redan finns på många håll.

– Städerna står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen, men är också nyckeln till förändring. Deras förmåga att fatta kraftfulla beslut blir avgörande för hur vi kan tackla farliga nivåer av klimatförändringar och bygga en hållbar framtid, säger Jim Leape, generalsekreterare på WWF International.

De städer som anmäler sig till Earth Hour City Challenge kommer att rapportera in data, åtaganden och handlingsplaner till en internationellt erkänd klimatplattform. Materialet kommer sedan analyseras av konsultbolaget Accenture och en internationell expertjury. Initiativet drivs tillsammans med ICLEI, en internationell organisation för städer och kommuner som vill gå före på hållbarhetsområdet.

2011 lanserades Earth Hour City Challenge för första gången i Sverige. Malmö erhöll titeln Earth Hour Capital för sin heltäckande och inspirerande plan för att åtgärda klimatproblemen.

– I motsats till de misslyckade globala klimatförhandlingarna kan många städer visa konkreta framsteg. Malmö kommer nu att utmana städer i utvalda pilotländer att öka användningen av hållbara, effektiva och förnybara energilösningar, säger Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu, som idag deltog vid lanseringen av den globala stadsutmaningen i Köpenhamn.

Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att tillgodose människors dagliga behov (av bostäder, transport, energi) och samtidigt göra städerna grönare och attraktiva att bo i. Den internationella juryn kommer att utse fem nationella pristagare och en Global Earth Hour Capital i mars 2013.

– Det handlar om att lyfta städernas möjligheter att gå före med lösningar som gör attraktiva och hållbara livsstilar möjliga för alla. Städer har stora fotavtryck men enorma möjligheter att minska dem samtidigt som människor får det bättre, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

Info: www.wwf.se